(Ne)známá příbuzná literatura k dílu Jaroslava Foglara

23.07.2017 09:29

Jaroslav Foglar už od šedesátých let přitahoval pozornost svých fanoušků mnohem více, než bylo obvyklé u jiných autorů. Myslím tím pozornost na „badatelské“ a sběratelské úrovni. Často šlo o dospělé, kteří na foglarovkách vyrostli, a tyto prožitky v nich byly tak silné, že je cokoli foglarovského jednoduše bavilo i v dospělosti - už to, že tyto řádky čtete, napovídá, že na tom budeme podobně. :o)

Někteří z těchto nadšenců jsou pasivní a spokojí se sběratelskou činností, jiní chtějí něčím přispět a tvoří tzv. příbuznou literaturu. Za historicky prvního je nejčastěji označován Stanislav Sohr se svou knihou Zase zní Píseň úplňku. Ve Sborníku od Luboše Trkovského a Mirka Škváry (2. tištěné vydání je z roku 2011) je pak řada dalších menších či větších počinů. Stále se nicméně objevují další, které ani sami autoři v době vydání neznali a tudíž je ve Sborníku nenajdete.

A právě na některé z těchto publikací bych se rád zaměřil v tomto článku. Jde o 5 kousků z mé sbírky, které pocházejí z nejplodnějšího období 1985 – 2000. Vždy byly vydány v alespoň několika desítkách kusů.

 

1987 – „Foglarovské odznaky“, Ivan Vápenka

Většina z vás zná tento sešit v modré barvě z roku 1993. Tento sešit v bílé barvě je jeho první verze vydaná o šest let dřív k příležitosti Jestřábových 80. narozenin. Šlo o autorské vydání a náklad byl tak mnohem menší (přesné číslo už si bohužel nepamatuje ani autor). Z pohledu obsahu jde také o méně obsáhlou verzi, a pokud máte sešit z roku 1993, nemusí vás to mrzet.

1990 – „Výchovné tendence v díle Jaroslava Foglara“ a „Jaroslav Foglar (stručný životopis a základní bibliografie)", Dr. Lumír Mikulka

Autor je pravděpodobně všem fandům JF známý z pozdějšího vydání knihy „Causa: Jaroslav Foglar“, kterou vydal Amosium Servis. Tyto dva útlé sešity vydalo stejné vydavatelství, první v edici „Profesorům“ v nákladu 300 výtisků a druhý v edici „Učitelům“ v nákladu 600 ks. Oba jsou nicméně označeny jako druhé vydání. První vydání těchto sešitů/textů jsem bohužel nikdy neviděl a nemohu se k němu vyjádřit.

EDIT 22.3.2022: Dostalo se ke mně 1. vydání v edici "Profesorům", které vyšlo také v roce 1990, mělo také náklad 300 ks a liší se vlastně jen barvou desek (ty jsou žluté).

1993 - Časopis SEDMIHLÁSEK, 4. ročník, číslo 11

Petr Špitálský – Čmoudík byl v první polovině devadesátých let pilným vydavatelem stále rostoucího amatérského časopisu Sedmihlásek. Šlo o časopis „správných kluků a holek“ vydávaný cca na měsíční bázi pro okruh předplatitelů. Průběžně se v jednotlivých číslech věnoval foglarovským tématům a dne 9. prosince 1993 pak vyšlo číslo plně věnované 55. výročí vzniku Rychlých šípů. Součástí čísla je i vkládaná černobílá tematická pohlednice od výtvarníka Vladimíra Macouna. Stejný pohled najdete i v příloze jiného čísla, Stínadelského speciálu z května 1994.

Něco málo navíc o tomto časopisu se můžete dozvědět např. zde: https://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2011123101.

1998 – Za nás – O filmu Poselství ze Stínadel

Většina znalců ví, že Karel Hrivňák – Eskalik natočil v polovině 90. let amatérský film Poselství ze Stínadel. Málokdo ale ví, že byl o natáčení vydán cca čtyřicetistránkový sešit se vzpomínkami účastníků natáčení a fotografiemi z něj. Na fotografii je sešit označený jako „2. vydání – dotisk“ s informací o tisku 10 ks. Kolik jich ale bylo v prvním vydání nevím. Čtení je to každopádně zajímavé. :o)

1999 – MOUDŘEJŠÍ USTOUPÍ, sebral a stavil Vladimír Tučapský

Všechny výše uvedené sešity jsou formátu A5, pouze tento vybočuje rozměrem A4. Vybočuje i rozsahem a výtvarným zpracováním. Moudřejší ustoupí má skoro 80 stran, z nichž řada (včetně obálky) je originálně výtvarně vytvořena (tj. nikoli jako kopie, ale opravdu každý výtisk obsahuje ručně vyrobenou stranu). Sestává z příspěvků více autorů spojených tématem Rychlé šípy. Vytvořeno bylo 30 originálních výtisků (na fotografii výtisk číslo 9).

 

Určitě existují i práce dalších nadšenců. Pokud byste o nějakých věděli, dejte prosím vědět (izera@seznam.cz), ať si i já rozšířím obzory. :o) Díky!

M.

—————

Zpět


Anketa

Znali jste tyto sešity?

Ne, neviděl jsem ani jeden
(64)
25%

Jeden
(51)
20%

Dva
(37)
15%

Tři
(35)
14%

Čtyři
(33)
13%

Věděl jsem o všech
(35)
14%

Celkový počet hlasů: 255


Anketa

A máte některý ve své sbírce?

Nemám ani jeden
(71)
29%

Jeden
(43)
18%

Dva
(32)
13%

Tři
(34)
14%

Čtyři
(32)
13%

Mám všechny
(31)
13%

Celkový počet hlasů: 243


Diskusní téma: (Ne)známá příbuzná literatura k dílu Jaroslava Foglara

Datum: 25.02.2024

Vložil: Menhart

Titulek: Příbuzná literatura k dílu Jaroslava Foglara

Mám IVA a teď si čtu v Sedmihláscích, co jsem našel ve sbírkách (6 ks). Hned jsem Čmoudíkovi napsal.

—————

Datum: 17.02.2018

Vložil: Pavel Šíma

Titulek: Příbuzná literatura

Mám jen publikaci od Ivana Vápenky

—————

Datum: 22.10.2017

Vložil: Josef Běloubek

Titulek: Příbuzná literatura

Sešitky jsem viděl všechny a přečetl jsem jen tři.

—————