Vpřed 2. ročník - varianty originálních desek

01.12.2013 13:02

V obou vydáních Soupisu najdete pouze jednu variantu originálních desek pro 2. ročník časopisu Vpřed. Už delší dobu se ví, že jich existuje víc. Shodou náhod se mi ve sbírce všechny tři dosud známé varienty sešly, proto si je dovolím představit a Soupis tak doplnit. Všechny známé varianty jsou poloplátěné, modro šedé.

 

VARIANTA 1

Jde o nejčastěji viděnou variantu s hrubým modrým plátnem na hřbetu. Na něm je číslo ročníku napsáno arabskou číslicí. Velmi pravděpodobně máte tuto variantu ve své sbírce také. Jde také o variantu, kterou uvádí 1. i 2. vydání Soupisu.

 

VARIANTA 2

Tato varianta se od první liší použitým plátnem. To je jednak lesklé a jednak strukturované.

 

VARIANTA 3

Třetí známá varianta má opět použito stejné plátno jako nejozšířenější varianta 1. Liší se novou sazbou, kde je pro označení ročníku místo arabské číslice "2" použita římská číslice "II". V horní části hřbetu je navíc použitý jiný typ písma, což je vidět nejvíce na písmenu "a". Římská číslice je použita i na samotných papírových deskách a posunutý je i text "časopis pro chlapce a děvčata". To napovídá, že šlo o pozdější dotisk. Pravděpodobně v mnohem menším nákladu, což by odpovídalo menšímu výskytu této varianty.

 

Ukázky (zleva varianty 3, 2 a 1):

 

 

 

M.

 

—————

Zpět