Diskusní téma: Foglarovská ROČENKA 2022

Datum: 05.01.2023

Vložil: MartinI

Titulek: Re: Malonákladovky

Ahoj a díky moc za reakci (každé si vážím). Tuhle otázku jsem si položil už před loňským vydáním ročenky a odpovědi se zatím držím. Zařazuji tyto položky:
1) Kompletní tvorbu Skautské nadace a Albatrosu, literární tvorbu SPJF.
2) Produkty vzniklé na základě uhrazených autorských práv (proto sem letos patří i hlavičky RŠ na plackách Edy Pazourka nebo postavičky Petra Rýgra nebo produkty Albi).
3) Příbuznou literaturu s podstatnou tematickou částí o JF a souvisejících tématech (tzn. ne jen 2-3 stránky z 200 stránkové knihy).
4) Malonákladovou tvorbu (mimo pohlednice, kalendáříky, placky atd.), která přesáhla alespoň 5 kusů, obsah je zásadně foglarovský (tj. ne jen 2-3 strany) a je na ní znát značné úsilí autora (tj. nevzniklo to za jeden dva večery). Ideálně by měla mít šanci dostat se i mimo komunitu vzniku, ale není to striktní podmínkou. Informace o takové položce se ke mně samozřejmě musí taky nějak dostat (nemusím ji nutně vlastnit, ale minimálně více fotek bych rád viděl, abych to mohl posoudit).

Chápu, že bod 4 se nemusí každému zamlouvat a jeho definice je i trochu vágní, ale nechal jsem si prostě možnost rozhodnout, kde to úsilí vidím a kde už ne. Za mě všechny tyto položky naopak naplňují Jestřábův odkaz a v určitém pohledu možná i víc, než ty oficiální, které jsou třeba i dělané s ohledem na komerční zájmy. Malonákladovky vždy vznikají z čistého fandovství, autorem jsou dotované (minimálně prací) a často zpracovávají téma, které by "masově" vyjít ani nemohlo. Chápu, že se nedostane výtisk na každého, ale neznamená to, že by se k tomu dostat nedalo (mslím i mimo komunitu vzniku). Znám více sběratelů, kteří vlastní nějakou šošonovku nebo i Mildovy věci (byť kvůli autorským právům vznikají bohužel jen v pár kusech). Je to podle mě navíc odkaz do budoucna, kdy se někdo k takovému výtisku může dostat a v ročence pak najde k němu další informace (bez zařazení by třeba nevěděl vůbec nic).

Zpět na diskuzi