Foglarovská ROČENKA 2023

23.12.2023 09:29

Jak pandemie utlumila v letech 2020 a 21 možnosti setkávání, vypadalo to, že rok 2022 nám to vynahradil. Letošní ročník ale nezůstal nijak pozadu, naopak. Akcí tak v průběhu roku proběhlo opět požehnaně, a to i přesto, že např. setkání příznivců Bohumila Konečného – Bimby bylo ohlášeno jako dvouleté a 3. ročník se tak uskuteční až v roce 2024.

Z větších akcí jmenujme křty Grifinovy knihy Stopa vede do Stínadel na konci ledna v Olomouci a pak v únoru ve Štramberku, odhalení nové lavičky ke knize Devadesátka pokračuje v březnu a první pololetí uzavřelo červnové skvělé setkání ve Sluneční zátoce v režii SPJF. To bylo letos poprvé na hradě v Ledči (a byla to velmi dobrá volba). V druhé polovině roku pak proběhla celá řada akcí okolo povedené výstavy na Chvalském zámku v Praze, dále pak velmi zajímavá zářijová beseda s Jirkou Grusem ve Štramberku a v říjnu beseda s řadou hostů (Šantora, Šlik, Hošek, Žák, Pecina) v knihovně Václava Havla v Praze. V sobotu 4. 11. proběhl po mnoha letech na Chvalském zámku další ročník Memoriálu Jana Tleskače – Mistrovství světa ve vyjímání ježka z klece. Letos byla soutěžním ježkem dřevěná varianta a mistrem světa v hlavní kategorii se stal Mirek Škvára. Stejný den zde po mnoha letech proběhl i Memoriál Zdeňka Pírka ve foglarologii, jehož vítězem se stal Michal Václ z Prahy. Na konci listopadu pak proběhly u příležitosti valné hromady SPJF Foglarovské dny v Brně, také s vlastním Mistrovstvím ve vyjímání ježka z klece (zde se stal vítězem Marek Polák - Sharp). Letošní větší akce zakončila 12. 12. zajímavá beseda k oslavě 110 let od založení 2. pražského oddílu a 17. 12. tradiční Večery světel na více místech v republice. Výčet ale rozhodně není úplný, proběhla řada dalších menších akcí s příležitostí k setkání.

Bohužel, 22. 3. nás opustil v nedožitých 97 letech nestor posázavského skautingu a pravidelný účastník setkání ve Sluneční zátoce Stanislav Kovařík – Sony. Ve věku nedožitých 91 let odešel 12. 5. Jaroslav Novák – Jaris, také dlouholetý účastník setkání ve Sluneční zátoce a člen Old boys foglarovců. 15. 8. pak opustil foglarovskou obec další z pamětníků a dávný model postavy Rychlonožky pro Jana Fischera Zdeněk Marek – Rychlonožka. Dožil se úctyhodných 91 let. Ani jeho už tak bohužel ve Sluneční zátoce nepotkáme.

V průběhu roku se uskutečnilo také mnoho her pro malé i větší zájemce; patří sem např. od druhé poloviny ledna po celý rok Stínadelská tajemství! pořádaná v Praze Skautskou nadací JF, na přelomu března a dubna brněnská hra Stínadla tudy pořádaná SPJF (5. ročník), 14. 4. Pražská lítačka a brněnské Šalinění, v průběhu dubna fotografická soutěž Stínadla a stará Praha, ale i 29. 4. tradiční Hon na Širokka v Táboře nebo 6. 5. městská hra Stínadla pro více než 100 dětí v Olomouci... Hru pro veřejnost ale například vytvořila i městská část Praha 2. Zkraje letních prázdnin byla v Praze zahájena dlouhodobá orientační hra s názvem Azimuty kolem laviček Jaroslava Foglara. Na konci října se pak přidala i víkendová akce Tajemství Stínadel v Lipníku nad Bečvou a na závěr roku tradiční hra v řadě měst Hledáme Rychlé šípy. Tento výčet určitě nepokrývá úplně všechno, ale i tak je z něj vidět, že foglarovská tématika žije i v programu pro děti.

Kromě již zmíněné výstavy na Chvalském zámku bylo možné například v dubnu shlédnout v Nučicích výstavu věnovanou JF pod názvem Když Duben přichází nebo v létě výstavu děl Václava Junka včetně originálů ilustrací ke knize Hoši od Bobří řeky. Různých menších výstav ale proběhlo během roku více.

Foglarovci jsou také mistři v připomínání různých výročí. Letos tomu bylo 30 let od uvedení filmu Záhada hlavolamu, 85 let od vzniku Rychlých šípů, 90 let od časopiseckého vydání Boje o první místo, 100 let od publikace první povídky JF a 100 let od vzniku oldskautského klubu Jestřábů. Tyto akce pak připomínají různé připomínkové počiny (od turistických známek až po samizdatové tisky).

Informace o aktuálním foglarovském dění lze získat nejen tradičně na serveru Bohoušek.cz, ale v posledních letech i ve skupině Jaroslav Foglar a foglarovky na Facebooku (aktuálně s více než 12 tisíci členy, většinou ale neaktivními). Někdy jsou tam diskuse hodně bouřlivé; s ohledem na stále probíhající válku na Ukrajině letos byla konfliktní opět hlavně témata související s podporou ukrajinských dětí. Nicméně i některé jiné diskuse nutí k zamyšlení. Pro řadu foglarovců se zjevně otevírá otázka smysluplnosti sbírání. Sběratelských předmětů je hodně, sběratelé často řeší otázku, komu sbírku časem předat a zda tato činnost dává smysl. Letos toto téma otevřel František Čepelák a věcná diskuse odkryla více úhlů pohledů „na věc“. Dá se očekávat, že toto téma jen tak neusne a bude průběžně probíráno i nadále.

Nejen na Facebooku také pořád probíhají diskuse o grafické podobě materiálů Skautské nadace JF a Albatrosu, se kterou tradicionalisti nejsou příliš spokojeni. Dokonce od nich už vznikly i alternativní verze přebalů nebo desek publikací. Oficiálním vydáním ale nelze upřít, že i jejich moderní podoba si své zájemce nachází.

S Facebookem souvisí i téma tzv. „losovaček“ knížek, které „někdo“ dal ve skupině k dispozici zdarma. „Někdo“ byl nejčastěji Zbyněk Žlůva, ale objevili se i jiní, kteří se rozhodli následovat jeho příklad. Ačkoli u losovaček „zdarma“ byly běžně desítky zájemců během hodiny (a to včetně knih v ceně pár desetikorun, běžně dostupných), tak při štafetové losovačce, kdy měl zájemce do pár dnů udělat losovačku svou, se počet zájemců snížil na jednotky. Nejen Zbyněk Žlůva se nad takovými okolnostmi zamýšlí a uvidíme, jestli losovačky přežijí i do dalších let.

Publikací roku je asi možné nazvat vydání prvního dílu deníků JF pod názvem „Celý den drobně prší“, který monitoruje roky 1920-1937. Deníky nebyly nikdy určeny k vydání a JF sám plánoval jejich zničení. Nakonec se ale rozhodl to neudělat a deníky se staly součástí archivu Památníku národního písemnictví. Vedou se diskuse, zda je jejich vydání správné nebo ne, pravdou ale je, že deníky obsahují spoustu zajímavých informací. Skautská nadace k nim přidávala i elektronickou verzi (PDF), která badatelům umožňuje snadné hledání v textu.

Větší množství malonákladových nadšeneckých počinů z minulých let inspiruje další foglarovce, kteří také chtějí přispět. K tradičním tvůrcům (Skautská nadace, Šošon, Kšiltovka, Slávek Janov, Skaut S.S.V. a dalším) se letos přidal k výročí 100 let první publikované povídky JF i Petr Šír z Liberce s pěkně provedenou brožurou reprintů povídek JF ze Skauta-Junáka. V přehledu ale najdete řadu dalších zajímavých počinů zavedených tvůrců. Výraznou stopu zanechaly materiály Ivana Vápenky, které v průběhu roku vydával oddíl Skaut S.S.V., ale jeden vydala i Skautská nadace JF. Ivan Vápenka se v tomto roce dožil jubilea 80 let a všechny vydané materiály tak byly důstojným ohlédnutím za jeho bohatým foglarovským životem.

Speciální kategorií malonákladovek jsou 3D předměty. Už jsme si zvykli na výrobky z 3D tiskáren (ježci v kleci už jsou celkem běžní, objevují se i jiné kousky), ale máme mezi sebou i tvůrce, kteří rádi experimentují s novými technologiemi. Letos se ve větším měřítku objevily malonákladovky vytvořené pomocí domácího laseru. Patří sem vánoční ozdoby Skautské nadace nebo Edy Pazourka - Zlaťáka (ty už se objevily i dříve) nebo originální nápady precizně vyrobeného fosforeskujícího obrazu Širokka od Ládi Vitáska nebo filmové klapky Aleše Deutche.

Sborník nezávislých foglarovců se 11. číslem přejmenoval na Foglarovský sborník. Definitivně se tak odpoutal od Jury Stegbauera a otevřel prostor pro větší škálu přispěvatelů. Pořád ale platí, že hlavními obsahovými tahouny jsou Jiří Zachariáš – Pedro a Petr Vyleta. Sborník tak svůj ráz zásadně nemění a udržuje i nadále vysokou kvalitu.

Spoustu foglarovských zmínek, ale i větších článků, bylo možné najít v online i tištěných médiích. Hodně jich souviselo s vydáním prvního dílu Deníků JF a 85. výročím Rychlých šípů. Mezi mimořádné příspěvky k těmto tématům lze počítat osmistránkový článek 85 godina serijala Brze strijele v chorvatském komiksovém časopise KVADRAT (48 – srpen 2023) od Mato Pejiće a rovněž osmistránkový rozhovor s Romanem Šantorou ohledně deníků JF v časopise Téma 43/2023 (říjen 2023). V řadě článků se opakují pořád stejné informace, ale tento rozhovor byl opravdu výjimkou.

Turbulentním obdobím prošla Pražská pobočka SPJF, přesně ve 30. roce své existence. Pobočka už nějakou dobu nevykazovala činnost, nicméně povedlo se jí řádně zvolit nové vedení a snad je další její existence na nějaký čas zachráněna.

V září vznikl neformální Klub přátel Bohumila Konečného. Aktivity jsou zatím jen v plánech, ale snad se máme na co těšit.

V poslední době se hodně rozšířilo zadávání zakázkových foglarovských ilustrací, mezi poptávanými autory vedou Marko Čermák a Jirka Grus. Nejen že se jejich originály draží v aukcích (a v případě Marko Čermáka se prodávají za neuvěřitelné šesticiferné částky), ale vznikly i limitované autorské tisky. Mezi dalšími populárními autory ilustrací jsou např. Karel Zeman, Jirka Filípek, Petr Modlitba, Milan Teslevič, ale i řada dalších, méně známých. Vznikla například i Mapa světa Jaroslava Foglara.

Do foglarovského světa ale vstupuje (zatím pomalu) i umělá inteligence, fenomén posledních let. Zatím se objevují první ilustrace generované AI (aplikací je více, nejčastěji Midjourney a Deeply). Na texty bude ještě potřeba počkat, znalost českých reálií není silná stránka AI (zatím se od ní lze např. dozvědět, že Rychlé šípy měly psa rasy Australského ovčáka jménem Meky).

Zajímavým fenoménem posledního desetiletí je tetování. Pomalu už je problém najít někoho bez „kérky“ než s ní. To se samozřejmě projevuje i ve foglarovském světě a nějakou tu vlajku Rychlých šípů nebo ježka v kleci najdete na řadě rukou nebo nohou různě starých nadšenců. Překvapivé jsou ale podstatně větší plochy s foglarovskými motivy, například už se dva foglarovci pochlubili celými potetovanými zády.

Na prknech, která znamenají svět jsme se dočkali řady repríz dříve vytvořených představení, ale přišla i nemilá zpráva. Na začátku listopadu přinesl Bohoušek.cz informaci, že Slovácké divadlo po dlouhých 22 letech stahuje z repertoáru úspěšnou hru Rychlé šípy. Spouštěčem rozhodnutí bylo ukončení spolupráce herce Davida Vacka (představitel Mirka Dušína) s divadlem. Z novinek můžeme jmenovat na Malé scéně divadla Minor v Praze Dismanův rozhlasový dětský sbor, který 28. 3. odehrál dvě hry 3D a Čigoligo, Jestřábe, aneb motýl ve tváři. Čigoligo, Jestřábe, aneb motýl ve tváři je hrou plnou střípků ze života Jaroslava Foglara s přesahem do dnešní doby.

Jak je vidět, foglarovský rok 2023 byl opět našlapaný a nic nenasvědčuje tomu, že by ten další neměl být minimálně stejně bohatý.

 

CHRONOLOGICKÝ PŘEHLED

LEDEN

  • 11. 1. pustilo Albi do prodeje hru Tripexeso Rychlých šípů.
  • Před polovinou ledna zveřejnil Kamil Podlaha z oddílu Skaut S.S.V. nabídku na 2. číslo časopisu Maják Vpřed! s obsahem od Ivana Vápenky. Tentokráte jde o téma „Rychlé šípy na prknech, která znamenají svět“, které je zpracovaný na více než 160 stranách.
  • 17. 1. byla Skautskou nadací JF zahájena hra v ulicích pražské Malé strany s texty Davida Jana Žáka na tištěné mapě a na webu ke hře pak namluvenými hercem Richardem Fialou. Hra probíhala až do konce března.
  • 18. 1. vychází Grifinova Stopa vede do Stínadel. Většina nákladu z 500 ks byla distribuována ještě před 1. křtem 28. 1. 2023 v Olomouci. Druhý křest proběhl 11. 2. 2023 na setkání přátel Zdeňka Buriana ve Štramberku. V rámci nákladu vzniklo opět 20 ks se žlutými deskami a dále pak 40 ks sešitkového vydání včetně desek na svázání ve třetí barvě. Foglarovská knížka tak vyšla v sešitkovém provedení po mnoha desetiletích.
  • Na konci ledna vznikla replika nikdy nevydaných desek pro 15. svazek Knihovničky Mladého hlasatele z dílny Mildy Čepery.

ÚNOR

  • 2. 2. začalo Albi prodávat dlouho slibovanou hru Rychlé šípy - Duel.
  • 3. 2. SPJF nabídla také dlouho slibovaný sešit s příběhy Rychlých šípů od akademického malíře Vlastimila Tomana – Ácka a už den na to byl náklad 250 ks vyprodán. Na tvorbě scénářů k seriálům se podíleli Ácek, Miloš Vraspír a David Jan Žák. Publikaci pak společnými silami připravili Miloš Vraspír, Milan Krejčí, Vítek Oplatek a Vojtěch Hanuš.
  • 4. 2. bylo zveřejněno 7. video YouTube kanálu Foglarovec.cz, tentokrát na téma Zápisník 13 bobříků.
  • Od 7. 2. pak bylo k dispozici i nové číslo Bobří stopy (4/2022). Mimo obvyklé texty obsahuje i dobrodružný šestistránkový komiksový příběh od Jaroslava Cimpricha.
  • Druhého, upraveného a rozšířeného vydání se dočkaly Rychlé šípy v ukrajinštině, které obsahuje 13 nově přeložených příběhů Rychlých šípů. V průběhu měsíce února se toto vydání vydalo k ukrajinským dětem do Česka a snad i na Ukrajinu.
  • V polovině února byl na webu foglarovec.cz uvolněn pracovní text Téma pro foglarovce č. 4 – Korespondence a současně s ním vzniklo i 40 tištěných výtisků pro dobrovolníky ochotné provést důkladnou revizi sešitu.

BŘEZEN

  • Hned na začátku měsíce nabídl Kamil Podlaha další číslo oddílového časopisu Maják Vpřed! (3, 324) s obsahem Ivana Vápenky (Na foglarovské téma Těžké retro 1969 – 1993!). Tentokráte je kvůli rozsahu 156 stran rozdělen na dva sešity. Jde o 2. vydání tohoto textu.
  • 3. 3. nabídla Skautská nadace JF 5. dotisk Deníku Jana Tleskače, který je tentokráte vyroben na jiném papíru (předchozí byly vyrobeny na starším papíru, který už se nevyrábí a jednoduše byl už spotřebován). Současně bylo možné zakoupit produkty od Albi (pexeso, hru Duel a KPZ), ke kterým Nadace přidává jako bonus „štěstíčko“ (obálku s náhodnou drobností z bytu JF s nálepkou ve 3 barvách).
  • V polovině března vyšel další sešit časopisu Maják-Vpřed (4/325) s obsahem od Ivana Vápenky, tentokráte na téma Komiksy.
  • Tradičně na první jarní den 21. 3. představil své novinky Petr Rýgr. Do sbírky přibyly postavičky Kuliferdy, Bóži Krupičky, tyrana Macíře a staré Jeremiášky (každá prodávaná zvlášť).
  • První jarní den 21. 3. začal i Václav Vávra rozesílat komiksové zpracování Chaty v Jezerní kotlině (14. svazek v edici Klasické komiksy Marko Čermáka) ve formátu A4. Prvních 100 objednatelů získalo automaticky výtisky podepsané Marko Čermákem. Křest proběhl 25. 3. v Prokopském údolí.
  • 25. 3. zveřejnil Kamil Podlaha nabídku speciálu oddílového časopisu Maják Vpřed!, který je celý věnován 80. narozeninám Ivana Vápenky (slaví je k 1. 5.) a vydán byl v 18 kusech.
  • 27. 3. nabídla Skautská nadace JF novou Truhlu pokladů II, tentokrát k období Pulsu. Truhla neobsahuje žádné dobové originály, ale hned celou řadu velmi zajímavých replik nebo nových vydání. Kompletní náklad 100 ks byl vyprodán během 3 dnů. Desková hra vyrobená podle maket Pulsu (a nikdy tam nevydaná) byla později prodávána i samostatně (vznikla v 300 ks a 200 tak bylo prodáno samostatně).

DUBEN

  • 1. 4. byla zájemcům nabídnuta tištěná podoba Ročenky foglarovce 2022 s odesláním po Velikonocích (byly 10. 4.).
  • Začátkem dubna začal Albatros distribuovat Deník JF. Skautská nadace ho předplatitelům rozeslala až po Velikonocích, ale zase s bonusem v podobě reprintu návrhu časopisu (pod názvem Tam-tam), který JF v roce 1935 předložil nakladatelství Melantrich a který se stal předobrazem časopisu Mladý hlasatel. Reprint byl později nabízen i samostatně, ale už za vyšší cenu (vznikl v nákladu 400 ks).
  • 5. 4. představil Kamil Podlaha další číslo oddílového časopisu Maják Vpřed! č. 5 (326) s obsahem od Ivana Vápenky. Tentokrát na téma Foglarovská etapa mého života.
  • Před půlkou dubna SPJF přivezlo z tiskárny a začalo postupně distribuovat dotisk Áckova foglarovského světa vydaného v únoru. Obsahuje řadu oprav a obálka je vizuálně odlišena (jiná barva).
  • V polovině dubna vydal Albatros 4. sešit Rychlých šípů, tentokráte v zelené barvě. Současně se objevil i upravený dotisk 1. (červeného) sešitu. Obsahuje drobné opravy textových chyb.
  • 17. 4. vydal Albatros 4. číslo sešitového vydání Rychlých šípů v zelené barvě. Hned 20. 4. pak Skautská nadace spustila předobjednávky na čísla 5-8 včetně dalšího papírového pouzdra jako bonusu.

KVĚTEN

  • Začátkem května vyšel další sešit Maják – Vpřed od SKAUT S.S.V. s obsahem Ivana Vápenky – Čertovská kauza (dříve již vyšla jako Ivanův samizdat).
  • 3. 5. nabídla Skautská nadace hliníkovou výstražnou cedulku na plot „Pozor – zlý pes“ s dvěma okénky komiksu s Bublinou a označením „Rychlé šípy“. Současně se začal prodávat sešit z RETRO edice Téma pro foglarovce (Foglarovec.cz) pod názvem KRESLÍ FISCHER vytvořený přesně dle dochované makety Ivana Vápenky z roku 1987. Sešit měl v době vzniku vyjít pod Klubem sběratelů autogramů společně s dalšími nejen foglarovskými sešity, ale nedošlo na to. Vznikl tak až o 36 let později a zájem byl nečekaný. Náklad 200 výtisků byl rozebrán za jeden den a obratem tak bylo rozhodnuto o dotisku.
  • 3. 5. došlo také k představení oficiální známky prezidenta ČR Petra Pavla. Netradičně vznikl aršík 10 známek a každá má k sobě určitou barvu. Žlutá byla autory nazvaná „vontská špendlíková“, což mezi příznivci JF opět vyvolalo vášně (je pochopitelné, že se v názoru na věc lidé neshodnou, smutnou pravdou ale je, že ani příznivci díla JF často nedokáží svůj názor vyjádřit slušně a bez agrese vůči oponentům). Datum startu prodeje známek byl stanoven na 7. 6. (v prodeji vždy kompletní aršík). O známky byl zájem a i přes velký náklad došlo v průběhu října k dotisku.
  • V posledních květnových dnech si první zájemci mohli převzít už 11. číslo sborníku pod upraveným názvem Foglarovský sborník. Pořád za ním stojí stejná parta a pořád dokáže překvapit výbornými badatelskými články. Opět je to tak 76 doslova nabitých stránek.
  • 31. 5. Skautská nadace nabídla dotisk sešitu KRESLÍ FISCHER (od 1. vydání se liší jen tiráží).

ČERVEN

  • Dle avíza se objevil známkový aršík Petra Pavla s „vontskou špendlíkovou“ a zájem o něj byl velký. Na mnoha poštách byl obratem vyprodaný (nicméně došlo k vytištění 100 tisíc aršíků s možností dotisku, takže o nějakou vzácnost půjde stěží).
  • 10. 6. vydal při příležitosti setkání členů Pražské pobočky SPJF Tomáš Hromádka – Krizmen 30 výtisků brožury mapující historii 30 let této organizace. Brožura byla určena pouze členům pobočky a v obrazovém výčtu dále tak není zobrazena.
  • 13. 6. vyšel sešit Maják – Vpřed č. 7 (328) od SKAUT S.S.V. s obsahem Ivana Vápenky „…bez Rychlých šípů“.
  • V sobotu 17. 6. proběhlo tradiční setkání foglarovců ve Sluneční zátoce, tentokráte netradičně s většinou programu na nádvoří ledečského hradu. Pořadatelé ze SPJF neponechali nic náhodě a celé setkání precizně zorganizovali. Nejen díky tomu se volba místa konání ukázala jako velmi dobrá a dokonce i přesun k focení u památníku přímo ve Sluneční zátoce absolvovalo kolem poledne více než 160 účastníků setkání. Velmi bohatá byla i nabídka foglarovských vydavatelských novinek, mezi které se zařadily:
    • Václav Vávra s prodejem nástěnného kalendáře 2024 s ilustracemi Rychlých šípů od Marko Čermáka a poznámkovými bločky s ilustracemi téhož autora (s možností nákupu samostatně nebo v pouzdře Stínadelské trilogie).
    • Skautská nadace JF poprvé nabídla sešit o legendární hře Alvarez (s možností bonusů nebo bez, k bonusům navíc patřila i plechová placka s logem hry dostupná pouze v Zátoce), sešit Putování za první podsadou a pramicí z pera Romana Šantory (existuje ve dvou provedeních obálky – standardní a autorské) a poprvé zde byla veřejně nabízena i plátěná velká vlajka Rychlých šípů. Speciálně pro Zátoku bylo také připraveno 100 ks velkých (A5) obálek Jestřábova štěstíčka v zelené barvě polepky.
    • Objevily se i malonákladovky, konkrétně Petr Šír vydal ve 25 kusech ke 100. výročí vydání první povídky JF (1923, povídka Vítězství) reprint povídek z prvorepublikových časopisů SKAUT – JUNÁK. Nakladatelství Šošon pak vydalo ve 13 kusech a velkém formátu A3 knihu pod názvem Ilustrace Jiřího Gruse ke knize Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu. Kniha obsahuje kompletní ilustrační doprovod k románu (včetně nepoužitých ilustrací), výběr skic a náčrtů.
  • 23. 6. vyšel sešit Maják – Vpřed č. 8 (329) s dalším autorským textem Ivana Vápenky na téma „Kreslené živé postavy, vyskytující se v ději foglarovské literatury“. Náklad byl 20 ks.
  • V sobotu 24. 6. byla otevřena nová velká výstava s názvem Rychlé šípy a tajemství Stínadel ve Chvalském zámku na Praze 9. Po výstavě Město jako přízrak jde o další velký počin tohoto typu. Výstava byla otevřena až do 5. 11. 2023 a zájemci si z ní mohli odnést výroční turistickou známku.

ČERVENEC

  • 6.7. se, již tradičně na narozeniny JF, setkávají jeho příznivci u rodného domu v Benátské ulici (akci pořádá Akademie JF) a vychází nové sběratelské video na Foglarovec.cz (YT kanále). Tentokráte šlo o Boj o první místo.

SRPEN

  • Ačkoli dřevěná filmová klapka k 30. výročí uvedení filmu Záhada hlavolamu (s rozměry 195x145x25 mm) byla avizována Alešem Deutchem už v květnu, reálně se objevila až po polovině srpna. Motiv vyndávaného ježka z klece vypálený na dřevěné klapce nakreslil Milan Teslevič. Dle autora jich bylo vyrobeno několik desítek kusů, ale zájem nebyl velký.
  • Ve druhé polovině srpna se objevil dotisk knihy Davida Jana Žáka Tleskač z Albatrosu. Najdete v něm drobné odlišnosti a nejsnáze ho poznáte podle tiráže (dotisk je v ní označen). Obdobně vznikl i označený dotisk Zkázy Jezerní kotliny od Petra Hugo Šlika a dále pak dotisk Tajemství Velkého Vonta.
  • Na akci Zámecká noc byla u příležitosti výstavy ve Chvalském zámku poprvé k zakoupení nová výroční turistická známka připomínající 100. výročí založení 48. klubu oldskautů Jestřábi Praha.

ZÁŘÍ

  • V sobotu 9. 9. se uskutečnil jubilejní 30. ročník festivalu trampské, folkové a country hudby Trampské Pikovice 2023. Tento rok pod záštitou Marko Čermáka a nechyběly tak i suvenýry s Rychlými šípy. Konkrétně vznikla trička v černě a vojenské zelené barvě (v rozměrech L, XL, XXL, XXXL), ale na místě jste mohli získat třeba i plastový kelímek s motivem RŠ. Koncem roku pak nabídly Trampské Pikovice trička i bez datace festivalu, takže se můžete setkat s těmito dvěma variantami.
  • Na festivalu Trampské Pikovice představil Václav Vávra dotisk komiksového zpracování Stínadelské trilogie vytvořený s novou obálkou Marko Čermáka. Byla zde k vidění i komiksová Záhada hlavolamu na deskách velikosti 100x70 centimetrů, která se později přesunula k Regionálnímu muzeu v Jílovém u Prahy.
  • V sobotu 9. 9. se během setkání příznivců díla Zdeňka Buriana ve Štramberku uskutečnila beseda s Jirkou Grusem pod názvem „Jak se kreslí Rychlé šípy“. Při příležitosti besedy Jak se kreslí Rychlé šípy vydalo nakladatelství Šošon dvě zbývající souborné knížky s ilustracemi Jirky Gruse ke stínadelské trilogii (Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta). Knihy mají opět formát A3 a vyšly ve výchozím nákladu 13 ks (s dotisky až do výše 20 ks).
  • 10. 9. uplynulo 100 let od narození Jiřího Navrátila, dvojkaře (Jiří N.), osobnosti skautského hnutí. K připomenutí tohoto nedožitého výročí vydala Skautská nadace bibliofilské kolibří vydání jeho textu Mládí nejkrásnější, který ve stejné podobě vznikl v jáchymovském lágru. Bylo vydáno pouze 13 kusů. Cena byla hodně vysoká, přesto se vše během dvou dnů vyprodalo.
  • V sobotu 16. 9. se u pamětního táborového kamene u cesty nad potokem Mastník poblíž osady Peklo u Heřmaniček nedaleko Votic od 11 hodin uskutečnilo neformální setkání Jestřábových příznivců u příležitosti jedenáctého výročí vzniku obelisku (připomínajícího dva tábory proběhlé v těchto místech v letech 1929 a 1930).
  • Před půlkou září se na 14 dnů k výstavě ve Chvalském zámku přidala i výstava krajinek Marko Čermáka pod názvem Romantickým štětcem Marko Čermáka.
  • Jirka Grus nestíhá uspokojovat poptávku zájemců o své originální kresby, proto na popud Pavla Rakušana vznikla nabídka autorských tisků. Konkrétně šlo o dvě špičkově vytištěné ilustrace (velmi věrné originálu) v 7 číslovaných kopiích se signováním Jirky Gruse. Od 16. 9. do 16. 10. proběhla v Galerii Platýz úspěšná aukce prvních kusů. Později na konci roku byla přidána další foglarovská ilustrace.
  • 20. 9. představil oddíl Skaut S.S.V. nabídku na podařený odznak s ježkem v kleci ve dvou variantách – staromosaz pin a jehla (každá vznikla v 50 ks). Pro velký úspěch byla koncem září nabídka rozšířena o dalších 50 ks provedení staromosaz a nově po 50 ks v provedení starostříbro a zlato (vše s uchycením na pin).
  • 22. 9. se objevila nabídka HOBŘ (Dvojky) pod vedením Milana Žaloudka s možností příspěvku na vytvoření tištěných kopií historických oddílových kronik, které jsou nyní v archivu Památníku národního písemnictví. Jako poděkování za příspěvek 200 Kč čekala na dárce pamětní mince Pražská Dvojka 1913 – 2023 (110. výročí oddílu). Některé takto vytištěné kroniky byly k vidění už na oslavách 110 let Dvojky v prosinci.
  • V sobotu 23.9. proběhlo již 32. setkání skautských sběratelů v Praze, tentokráte v Kulturním domě Barikádníků na Praze 10. I kvůli souběhu s další skautskou akcí byla účast stejně jako loni lehce nižší, přesto bylo možno opět potkat řadu známých tváří.
  • Skautská nadace poprvé na Setkání skautských sběratelů nabídla malý a velký diář Rychlých šípů.

ŘÍJEN

  • Láďa Vitásek - Vity začal kamarádům předávat dlouho chystané dílo - obraz Širokka na plátně (na dřevěném rámu 20 x 20 cm) vyrobený v 17 ks pomocí fosforeskující a černé barvy, do které je obraz vypálen laserem. Autorem byl nazván "Přichází za soumraku" a bylo ho možné získat pouze darem. Obraz obsahuje i překvapení viditelné pouze pod UV lampou.
  • Před prázdninami proběhla ve Skautské nadaci kompletace zbytku originálních listů Knihy o Dvojce z archivu JF, z nichž bylo sestaveno 13 kompletních sad včetně kobesovského titulního listu. K nim nadace přidělala desky a komplety byly v průběhu září a října nabídnuty k prodeji lidem, kteří s nadací úzce spolupracují. Cena nebyla nízká, přesto všechny komplety našly rychle své nové majitele.
  • Na začátku října vydal Albatros opět sběratelské vydání Záhady hlavolamu. Proti předchozímu obsahuje jen drobné změny, ale je označeno jako standardní 12. vydání (má i nové ISBN). Rok vydání nicméně zůstal v tiráži chybně 2020.
  • 11. 10. byla spuštěna předobjednávka portfolia ilustrací Zdeňka Buriana pod názvem Hoši od Bobří řeky od společnosti Hardnix. Obsahuje všechny ilustrace Zdeňka Buriana k dílu JF, konkrétně 10 plakátů na matném křídovém papíře formátu A3 (sken originálů) a 8 plakátů na matném křídovém papíře formátu A4 (sken tisku z vydání Jana Kobese). Do prodeje šlo 1. 11. s tím, že pouze k předobjednávkám byly přidány jako bonus 2 studie hlavy Indiánského náčelníka použitého na obálce románu " Hoši od Bobří řeky" (formát A4 - papír HP Matt photo paper 200g).
  • V polovině října představil Kamil Podlaha z oddílu Skaut S.S.V. pamětní plaketu k připomenutí 85. výročí Rychlých šípů. Byla vyrobena ve 30 číslovaných kusech a určena pro členy oddílu a jeho podporovatele.
  • 18. 10. spustila Skautská nadace prodej reprintu knihy povídek JF sestavené Zdeňkem Pírkem v 70. letech pod názvem Malá dobrodružství. Do prodeje šlo 100 ks šité varianty v pevných deskách s přebalem s ilustrací Jirky Gruse a 150 levnějších brožovaných variant. Kniha vyšla k výročí 100 let od publikace první povídky JF a byla obratem vyprodána.
  • Na konci října vyšla dvě čísla zpravodaje SPJF - Bobří stopa č. 2/2023 a 3/2023. Zatímco dvojka je speciál (obsahem je převážně komiks Jiřího Švadleňáka Tajemství starého pergamenu), trojka je klasickým číslem plném informačních článků, reportáží, či badatelských článků. Číslo je tematicky věnováno osmdesátinám Ivana Vápenky.

LISTOPAD

  • 2. 11. Skautská nadace rozeslala 5. číslo sešitu RŠ z Albatrosu a s ním i box na čísla 5-8.
  • 3. 11. zveřejnil Kamil Podlaha ukázku odznaku Širokko. Stejně jako předchozí výrobky vznikl pro potřeby oddílu Skaut S.S.V. a podporovatele v počtu 50 ks. K původnímu z materiálu staromosaz později přibyly i varianty starostříbro a zlato (v polovině prosince) ve stejném nákladu (vše v provedení pin).
  • U příležitosti Memoriálu Jana Tleskače – Mistrovství světa ve vyjímání ježka z klece vznikla nová turistická známka.
  • 6. 11. přibyla v Jestřábově obchůdku nabídka výročního hrnku Rychlých šípů (85 ks k 85. výročí) a svíčky Rychlých šípů (společně s nalepovací vlajkou na okno) k Večeru světel (100 ks).
  • Od 9. 11. byly u Slávka Janova k dispozici další dvě turistické známky, konkrétně Azimuty kolem laviček Jaroslava Foglara a Po stopách Rychlých šípů v Africe.
  • 10. 11. byl na CVVZ - Celostátní vzájemné výměně zkušeností v Pohořelicích zahájen prodej 100 ks číslovaných žlutých kvítků ve zdobené krabičce z produkce SPJF a Galénovy nadace v provedení imitujícím žlutý kvítek časopisu Vpřed. Současně začala dražba některých z nich na facebookovém profilu SPJF a prodej zbytku přes e-shop SPJF. Výtěžek pak byl použit na úhradu nákladů standardních žlutých kvítků v podobě odznaku s jehlou (již bez krabiček a čísel) určeného pro rozdávání oddílům.
  • Václav Vávra připravil navíc 100 ks dotisku Stínadelské trilogie v brožovaném vydání. Existuje tak brož Tajemství Velkého Vonta (označená číslem 1), Rychlých šípů Marko Čermáka (10) i kompletní Stínadelské trilogie (13).
  • 14. 11. SPJF oficiálně představila a spustila předprodej Knihovničky Bobří stopy č. 3: Ulčovník. Jde o album na prvních 100 ulčovek s krátkým popisem a dalšími texty o Františku Ulčovi. Existuje ve dvou verzích, jedna je s kapsami na uložení nálepek a druhá bez nich (levnější verze, do které je možné nálepky nalepit).
  • V pondělí 27. 11. Skautská nadace JF pustila do prodeje celou řadu produktů. Prodej byl avizovaný dopředu a hlavně u Knihy o Dvojce s bonusovým kobesovským letákem (titulním listem) v počtu 20 ks proběhla obrovská „strkanice“. Bylo vyprodáno během pár minut od zveřejnění. Kniha o Dvojce byla dále k dispozici i ve verzi bez letáku (v počtu dalších 220 ks). V nabídce se objevilo také 28 ks autorských tisků ilustrace Marka Pokorného k Devadesátce pokračuje (prodej na podporu nové lavičky k této knize), 115 ks sady vylamovacích dřevěných magnetek Rychlých šípů a BKP, 80 ks vánoční ozdoby v podobě Bubliny, 70 ks hliníkových cedulek na plot s upozorněním na kočky (pod názvem Magické kočičí kouzlo!) a pak 240 výtisků reprintu hlasatelského sešitu 65 úžasných dobrodružství RŠ i s ochrannými deskami. Jeho provedení je úplně stejné jako u sešitů vzniklých pro filmaře v loňském roce (pro potřeby natáčení filmu Lucky man), nejde je rozlišit ani nějakým detailem. O tento sešit byl velký zájem a celá produkce byla rozprodána během 24 hodin. Obratem tak byl oznámen jeho dotisk. Celou nabídku uzavřel předprodej 2. dílu komiksu Rváčov (vyšel na konci prosince), ke kterému bylo jako bonus přiloženo Jestřábovo štěstíčko (A5 - fialová nebo tyrkysová barva nálepky) a jedna samostatná ilustrace navíc.
  • Společně s nabídkou nové produkce Skautská nadace ohlásila i novou sbírku na vydání Záhady hlavolamu v ukrajinštině pro ukrajinské děti nejen v ČR v počtu 500 ks (vydání plánováno na jaro 2024). Během pár týdnů se vybralo potřebných 80 tisíc a kniha tak v roce 2024 skutečně vznikne.

PROSINEC

  • Hned na začátku prosince se k prvním zájemcům dostala další kniha z edice foglarovek pro děti od Albatrosu, tentokráte šlo o titul Devadesátka pokračuje. Stejně jako u Pod junáckou vlajkou doplnil povedené ilustrace Marek Pokorný a přílohou se stal sešit ALVAREZ.
  • 11. 12. Skautská nadace uvolnila do prodeje dalších 150 ks reprintu RŠ a jejich 65 úžasných dobrodružství (celkem tak náklad dosáhl 390 ks) a současně i předprodej pamětní obálky k 85. výročí RŠ ve 100 ks s razítkem Olomoucké pošty s datací 17. 12. 2023, výročním razítkem a ilustrací Milana Tesleviče (v počtu 100 ks). Oboje bylo opět rychle vyprodáno.
  • Oslavy 85. výročí Rychlých šípů proběhly 17. 12. na mnoha místech, někde ve formě hry Hledáme rychlé šípy, jinde Večerem světel (tradicí založenou Ivanem Vápenkou před 35 lety a na 30. Večeru světel v Praze podpořenou řadou pamětních předmětů) nebo třeba i tematickou výstavou. K výstavě pořádané Skaut S.S.V. vznikla i pamětní plaketa Širokka v počtu 20 ks. Skautská nadace uspořádala k výročí RŠ setkání u „Šmejkalovy ohrady“, kulisy umístěné na pražské Kampě před Skautským institutem v Rybárně (na ohradu bylo možné psát vzkazy).
  • Těsně před Vánocemi stihla Skautská nadace rozeslat předobjednané 2. díly komiksu Rváčov a většina zájemců je tak dostala ještě pod stromeček.
 
Budu moc rád za upozornění na chyby, nepřesné informace nebo naopak chybějící informace. Během ledna bych rád obsah finalizoval tak, aby mohly začít práce na tištěné verzi.

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Foglarovská ROČENKA 2023

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin N.

Titulek: Doplnění

28. 2. 2023 proběhla dernisáž výstavy Český komiks a jeho svět (Moravské zemské muzeum v Brně, vernisáž 8. 6. 2022). Na počátku roku 2023 vyšel k této výstavě stejnojmenný katalog (editor Tomáš Prokůpek), který obsahuje mj. ukázky originálů rychlošípáckých kreseb Jana Fischera a Marka Čermáka.

Pozn.: Tato výstava je v loňské ročence uvedena pod jmeném 100 let českého komiksu v Moravském zemském muzeu.

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin N.

Titulek: Doplnění

2. 2. 2023 vydal Albatros knihu Lucie Nachtigallové Výlety s tajenkou 2: Po stopách literárních hrdinů. Kniha je průvodcem, informatoriem a úkolníkem pro děti i rodiče. Prostřednictvím kapitoly Za Rychlými šípy a Vonty do Stínadel zve k putování literárním světem JF na území centra Prahy.

10. 2. 2023 vyšel dotisk 2. vydání Evangelia lesní moudrosti Pavla Hoška. Byť je hlavním tématem knihy filosofie E. T. Setona, zabývá se i jejím srovnáním s Foglarovými výchovnými metodami.

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin

Titulek: Doplnění

4. 9. 2023 poslal Albatros do prodeje 2. vydání audioknihy Hoši od Bobří řeky. Na obale je nesprávně uveden rok 2018 (od téměř identického 1. vydání se liší v položkách EAN, cena a adresa vydavatelství Albatros).

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin

Titulek: Doplnění

30. 10. 2023 vydal Albatros 5. sešit RŠ v nachové barvě (SN jej rozesílala o pár dnů později). Sběratelská Záhada hlavolamu vyšla 2. 10. 2023.

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin

Titulek: Re: Doplnění

Ad duben: Zdvojená nformace o albatrosovském sešitu RŠ 4.
Ad 3. 2.: Chybí název publikace Áckův foglarovský svět.

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin

Titulek: Re: Doplnění

Ad 2. 3. (Ácek): Jedná se o 2., upravené vydání sešitu. První vydání vyšlo jako Knihovnička SPJF č. 1/2005.

https://comicsdb.cz/comics/9894/ackuv-foglarovsky-svet-knihovnicka-spjf-c-1-2005/

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin

Titulek: Re: Re: Doplnění

Pardon, samozřejmě ad 3. 2.: Vypadlo mi slovo, jedná se o 2., upravené a rozšířené vydání.

—————

Datum: 13.02.2024

Vložil: Martin

Titulek: Re: Doplnění

Ad duben: Obal dotisku 2. vydání Áckova foglarovského světa je vyveden v modrém písmu, má modrý hřbet a lem pravého okraje (2. vydání červenohnědé písmo, hřbet a lem okraje).

—————