Jak rozeznat pravý sáček na kuličky Mladého hlasatele od kopie z roku 2021? (autor M.)

29.05.2021 08:15

Skautská nadace Jaroslava Foglara vytvořila v roce 2021 kopii sáčku na kuličky z Mladého hlasatele (ten vznikl v roce 1939). Tato kopie je vytvořena opravdu velmi věrně a věřím, že udělala radost řadě foglarovců. Nicméně právě tou věrností přidala vrásky zase jiným, kteří touží mít ve sbírce originál.

Co se hodnoty týče, cena originálu jde rozhodně do tisíců (moc se jich nezachovalo, zvláště pak v dobrém stavu), kopii pořídíte za lidových 250 Kč v Jestřábově obchodě. A právě proto, aby foglarovci nenaletěli nějakému podvodníkovi (který by vydával kopii za originál), vznikl tento článek.

Níže vidíte vizuální srovnání obou kousků, na první pohled jsou si hodně podobné, a pokud někdo nový sáček bude chvíli používat, bude mít i tu správnou „patinu“. Čeho si tedy lze všímat v každé nabídce?

1)    Šňůrka na utahování vrchu sáčku – zde je největší rozdíl, originál má šňůrku plochou, kopie kulatou.
2)    Horní lem (ve kterém je protažena šňůrka) – zde je méně výrazný rozdíl, lem u originálu má výšku cca 1 cm, u kopie cca 2 cm. Kus od kusu se to samozřejmě může mírně lišit, ale pořád bude asi výraznější rozdíl.

 

Prosím nenaleťte podvodníkům, kteří by chtěli zneužít důvěřivosti. Pokud si nejste jisti, můžete se s dotazem klidně obrátit na kontakt v levém menu.

M.

—————

Zpět