Příběh jedné pohlednice

08.11.2020 13:04

Ve foglarovském světě se pohybují lidé s různými zájmy. Jsou tak mezi námi „shraňovatelé“, kteří tvoří sbírku (ale moc v ní nebádají), badatelé (ať už se sbírkou nebo bez ní) nebo i „jen“ příznivci (nemají ambici ani bádat ani sbírat, ale rádi si přečtou zajímavý text). Sám se řadím mezi sběratele – badatele. Mám to z Olomouce do Prahy celkem daleko a bádat tak v Památníku národního písemnictví není pro mě jednoduché. I proto buduji svou sbírku – mohu si ověřit spoustu informací hned. U každého přírůstku ve sbírce se ale snažím zjistit jeho historii, co je zač. A přesně o jednom takovém přírůstku je tento krátký článek.

Získal jsem do sbírky tuto zajímavou „pohlednici“:


Dříve bylo běžné, že si při objednání vyvolání fotografie mohl kdokoli objednat na druhou stranu tisk linek pro pohlednici. Nejde tedy o pohlednici tištěnou ve větším množství (ostatně fotografie na to není moc kvalitní), ale o aktivitu jedné osoby. Na zadní straně najdete rukou psaný text „Jestřáb“ a „Akela“, informaci, že Jestřáb sedí a pak datum, které by se dalo přečíst jako 23. VII. nebo 23. VIII. 42. Takto přesnou dataci zapsal autor pravděpodobně proto, že si jí byl jistý.

Pustil jsem se tedy nejprve k potvrzení, zda šlo o červenec nebo srpen. Zde se to ukázalo jednoduché, protože 23. 7. 1942 probíhal 13. den Tábora Alvareze a kronika tábora je k dispozici. Jednak je v ní uvedeno, že počasí bylo celý den velmi špatné (což snímku neodpovídá) a jednak tam není nic o návštěvě Akely. Považoval jsem tedy za vyřešené, že uvedené datum je 23. 8. 1942. Navíc jsem si v kalendáři ověřil, že šlo o neděli, nějaký „výlet“ by se tedy nabízel.

Josef Bláha – Řešetlák a Luboš Trkovský mi pak nezávisle potvrdili, že jde o Josefa Mikánka – Akelu, dlouholetého přítele JF a významného skautského činovníka ze Sedlčan. Že by JF navštívil nějaký utajený skautský tábor Akely nebylo moc pravděpodobné (zvlášť na konci srpna) a vše tak nasvědčovalo tomu, že šlo o návštěvu JF u Akely na nějaké chatě. Jak to ale potvrdit?

JF si celoživotně (s přestávkami nebo v různých podobách) vedl deník. Tam by něco mohlo být! Jenže v Památníku národního písemnictví jsou deníky až od roku 1944. Poslední možnost byla obrátit se na Skautskou nadaci, zda nebyl tento deník nalezen v bytě JF po jeho znovuotevření a nenachází se tak v archivu Nadace. Roman Šantora – Bobo mi velmi ochotně tuto skutečnost potvrdil a poslal sken dotčených stran. Potvrzeno!

JF vyrazil v sobotu 22. 8. 1942 odpoledne společně s pěti členy oddílu na Sedlčansko k potoku Mastník – konkrétně na Měsíční louku. Večer tam také dorazili a přenocovali v tamních chatách. A přichází mnou hledaný den: neděle 23. 8. 1942 a v něm (mimo jiné):


Text tak přesně popisuje situaci na snímku, když je vidět JF s polévkou. Záhada rozřešena!

Více už toho asi nezjistím, ale i tak jsem spokojený. Bývalý majitel o snímku bohužel nic neví, takže už nezjistím, zda si ho nechal udělat Akela nebo někdo další, kdo byl na místě. S ohledem na zápis přesného data lze ale předpokládat, že „pohlednice“ vznikla v následujících měsících po vyfocení snímku a má tak téměř 80 let! Mě poskytla řadu zajímavých informací a dva dny bádání s kamarády. Řešetlákovi, Lubošovi i Bobovi tímto moc děkuji.

M.

—————

Zpět


Diskusní téma: Příběh jedné pohlednice

Datum: 23.11.2020

Vložil: Krizmen

Titulek: Poděkování

Také děkuji za skvělý badatelský článek.

—————

Datum: 11.11.2020

Vložil: Mirek

Titulek: Největší záhada stále neodhalena!

Hola hola!
Brno zdraví Olomouc!
Martine jako dobrý, ale nejvíc by mne zajímalo co to bylo za polévku a to jsem se ve tvém příspěvku bohužel nedozvěděl!

—————

Datum: 11.11.2020

Vložil: M.

Titulek: Re: Největší záhada stále neodhalena!

Vzhledem k tomu, že to bylo 3 roky od začátku války, to snad radši ani nechci vědět. :-D

—————

Datum: 14.11.2020

Vložil: Mirek

Titulek: Re: Re: Největší záhada stále neodhalena!

Takže to vypadá na panádlovou polévku, co!?

—————

Datum: 11.11.2020

Vložil: Milda

Titulek: Příběh jedné pohlednice

Máš můj obdiv, já bych skončil s tím, že jsem rád, že mám zajímavé foto s Jestřábem...
Jen tak dál :)

—————

Datum: 10.11.2020

Vložil: Jan Machálek

Titulek: Příběh jedné pohlednice

Ahoj Martine,
článek jsem přečetl jedním dechem a musím smeknout klobouk před Tvým badatelským úspěchem!
Moc Ti jej přeji!
Honza

—————

Datum: 09.11.2020

Vložil: Roman Šach - Šachíno

Titulek: Příběh jedné pohlednice

Děkuji za zajímavý badatelský článek. Aukci této fotografie, jsem se zájmem sledoval. Jsem moc rád, že když už fotografii někdo vydražil (v tomto případě tedy M. I.), tak že neskončila jen tak "zbůhdarma" v nějaké soukromé sbírce, ale vznikl o ní takový velmi zajímavý článek, který by se se svým obsahem hodil třeba i do sborníku nezávislých foglarovců :-) Přesně takto si představuji sběratelství-badatelství. Paráda, moc díky za info, jen tak dál :-)

—————

Datum: 09.11.2020

Vložil: M.

Titulek: Re: Příběh jedné pohlednice

Ja dekuji Romane za reakci. Kazda potesi, jsem rad, ze to nekoho zajima. :-)

—————

Datum: 09.11.2020

Vložil: Roman Šach - Šachíno

Titulek: Re: Re: Příběh jedné pohlednice

Opravdu zajímá. Jsem vděčný za všechny ty parádní články, příspěvky, zajímavé informace a samozřejmě i za přípravu všech těch různých témat (Nálepky atp...), které se zde na stránkách postupně objevují. Sluší se Ti Martine za to za všechno moc poděkovat, protože si dokážu představit, jak je těžké a časově náročné, dávat všechno toto dohromady :-)

—————