Foglarovská ROČENKA 2021

24.12.2021 20:31

Článek je postupně aktualizován (poslední aktualizace 18. 1. 2022 10:45).

 

Rok 2021 sotva jde nazvat standardním. Neustále se měnící opatření v souvislosti s pandemií, uzavřené obchody, omezení konání akcí, všude přítomné roušky a bohužel i odchody některých kamarádů. Však to znáte a nemá cenu to ani rozebírat… Foglarovský rok byl ale velmi rušný a co se toho týče, nemůžeme si stěžovat. Rád bych se za ním trochu ohlédl; řadu informací člověk zapomene a stojí za to je zaznamenat, dokud jsou ještě v živé paměti. Určitě neobsáhnu všechno dění, spíš se pokusím komentovat to, co jsem sám zaregistroval a v jaké podobě jsem to zaregistroval.

Nelze na začátek nezmínit foglarovskou skupinu na Facebooku, kde je aktuálně skoro 9 000 lidí a v rychlém přehledu o dění překonává i Bohouška (však tam také přispívá Alpín, Krizmen i Best). Bohoušek je pro mě nadále přehlednější a s lepší dohledatelností starších informací, ale v rychlosti informování o novinkách vede Facebook.

Více než kdy dříve se objevují různé limitované počiny. Jejich limitování bývá ale málokdy inspirováno vytvořením sběratelsky vzácných kousků. Vlastně nevím o žádném takovém. Důvodů je pro to vícero, hlavně pak:

  • autorská práva - autor prostě pracuje s obsahem někoho jiného a nemá jeho souhlas k publikování – proto volí zájmový osobní náklad a ten ještě často neprodává, ale rozdává nebo chce jen náklady na tisk;
  • omezené množství zdrojů – autor pracuje s originály starších materiálů a nemá tak logicky možnost vytvořit jakékoli množství (to je hlavně případ Skautské nadace);
  • podcenění zájmu – občas si autor řekne, že o daný produkt nebude moc velký zájem (třeba kvůli vyšší výrobní ceně) a udělá jich proto méně;
  • tvorba jen pro přátele – ne každý touží po tom dělat větší množství svých výrobků a posílat je do světa. Většina z nás se tématem baví a řekněme si to narovinu, že dělat 200-300 ks čehokoli a pak to léta rozesílat poštou moc zábavné není.

Obecně musím říct, že mám malonákladové přírůstky ve sbírce moc rád, z drtivé většiny je na nich vidět nadšení autora a velmi často až neskutečné množství jeho práce. Dříve se takové kousky objevovaly tak jednou až dvakrát ročně, tenhle rok k deseti. Sám jsem se v posledních letech snažil mezi tvůrce přidat a jsem moc rád, že je nás více. Kromě Skautské nadace, která publikuje systematicky (a hlavně tandem Bobo a Martin Pecina v tom nechává hromadu práce) se pravidelně objevují velmi zajímavé kousky od Mildy Čepery nebo nakladatelství Šošon (u nich bohužel jde právě z autorských důvodů o velmi omezený náklad). Všechny tyto kousky jsem letos doplnil dvěma finálními sešity Téma pro foglarovce (Nálepky a Grifin – i ty jsou oba rozebrané).

Letošní rok byl bohatý také o dříve málo vídané 3D přírůstky, ať už šlo o ježky v kleci, odznaky s hlavičkami RŠ, repliku sáčku na kuličky Mladého hlasatele, cínové figurky ze světa RŠ od betlémáře Petra Rýgra, KPZ od Albi nebo i další. Musím uznat, že v této kategorii si dost vybírám, ale do našeho světa to podle mě patří a jsem za to rád.

Významnou, byť smutnou, událostí je i odchod Jury Stegbauera. Smutek nad tím, že jeho odchodem ztrácí foglarovská komunita pamětníka a hybatele mnoha foglarovských projektů mírně vynahrazuje jen malá náplast v tom, že Sborník nezávislých foglarovců s jeho odchodem neskončil. Redakce nejen dokončila Jurou rozpracované číslo 9, dokonce už je nyní pohromadě i obsah pro číslo 10 (plánované je jeho vydání v červnu 2022)! Jurova práce tak s jeho odchodem nekončí a věřím, že má z toho, tam nahoře, radost.

Albatros ve spolupráci se Skautskou nadací ani letos nezahálel a byly vydány nejen další foglarovky, ale hlavně fantasticky zpracované Rychlé šípy ilustrované Janem Fischerem. Pokud si někdo myslel, že další vydání Rychlých šípů nemůže přinést nic nového, velmi se spletl. Vydávání knížek se sice průběžně odkládalo, hlavně po prázdninách se začaly objevovat problémy s dostupností papíru na trhu (mediálně uváděným důvodem je narušení dodavatelských řetězců spojených s krizí hlavně lodní dopravy).

Ani Sdružení přátel Jaroslava Foglara nezůstalo stranou. Kromě pravidelného vydávání zajímavé Bobří stopy letos přidalo i velmi povedenou knihu Ve stopách Rychlých šípů o osudech klubů Mladého hlasatele a Vpředu (Knihovnička Bobří stopy č. 2). Winoga coby autor během řady let dával pro Bobří stopu dohromady podklady, které nyní vyšly takto souborně. Skvělá zpráva je, že Winoga v této činnosti nepřestává a časem se můžeme dočkat pokračování.

Jak už jsem zmínil v úvodu, tento rok jsme zažili mnoho omezení v setkávání. I přesto ale řada velmi zajímavých akcí proběhla. Dovolím si jich pár komentovat:

  • Setkání příznivců díla Zdeňka Buriana ve Štramberku: Může se zdát, že s foglarovským děním nemají nic společného, ale opak je pravdou. Aleš Durčák, hlavní postava těchto setkání, je vášnivý foglarovec - jednak se tak na akcích objevuje řada dalších foglarovců a jednak se tam řeší i mnohá foglarovská témata. Setkání probíhají několikrát do roka a troufnu si říct, že i letos byla velmi zdařilá (pro mě nejvíce to červnové).
  • Bimbův víkend v Plzni 1. – 2. 10. 2021 – V pátek nejprve proběhlo v Plzni odhalení pamětní desky a v sobotu pak setkání v Liblíně spojené s oficiálním otevřením Bimbovy naučné stezky. Setkání se Honzovi Hosnedlovi velmi vydařilo (po všech stránkách: místo, počasí, program, zajímaví lidé) a věřím, že kdo se zúčastnil, nelituje. Možná se z toho stane tradice jako ve Štramberku, ale nepředbíhejme.
 
  • 2. 10. 2021 proběhlo již XXX. setkání skautských sběratelů v Praze. Letos bylo bohužel v kolizi s Bimbovou akcí a účast tak byla velmi komorní.
  • 15. 10. 2021 proběhla Valná hromada SPJF s volbou nového vedení.
  • Kromě výše uvedených proběhlo několik menších setkání jako např. 22. 10. 2021 v Brně na křtu knihy Velký komiksový vandr nebo 2. 11. 2021 v Olomouci na křtu Grifinovy nové knihy Třetí vzkříšení Junáka. Řada příležitostí byla i na akcích Akademie Jaroslava Foglara Slávka Janova nebo doprovodných akcích k výstavě Město jako přízrak.

Jestli jsem Bimbův víkend vyzdvihoval jako velmi povedenou akci, musím vyzdvihnout i již zmíněnou výstavu Město jako přízrak. Podle mě se neobyčejně povedla, a jelikož probíhá minimálně do konce prázdnin 2022, vřele všem doporučuji naplánovat výlet s dostatkem času. Hlavně atmosféra výstavy opravdu stojí za to, nemusíte se bát jít na ni i s dětmi (byť to asi dopadne tak, že tam pak půjdete ještě jednou sami).

Když už jsme byli u Bimby, zůstaňme chvíli ještě i u umění. Letos bylo možné vybírat z nových originálů Jirky Gruse k Tajemství Velkého Vonta a k dispozici byly i ilustrace k Tajemné Řásnovce. Další knihy z produkce Albatrosu měly ilustrace tvořené v počítači, takže zde originály k dispozici nejsou a maximálně vzniká ve Skautské nadaci limitovaný autorský tisk. Zajímavým počinem nicméně byla litografie Petra Minky, která vznikala delší dobu a finálně byla tištěna v květnu (ilustrace koláže Širokka, Stínadel s RŠ a Jana Tleskače). Vzniklo celkem 110 číslovaných listů a díky videu bylo možné nahlédnout i do samotného procesu tvorby.

V průběhu roku 2021 proběhlo také několik zajímavých her pro veřejnost i nadšence. Na začátku roku pokračovala veleúspěšná rodinná hra v uličkách staré Prahy – Záhada hlavolamu, které se zúčastnilo odhadem na 10 000 hráčů se skvělými ohlasy. Díky pandemii byla Praha nezvykle prázdná a to se povedlo Skautské nadaci skvěle využít. Nebyla to ale jediná hra, proběhl také kuličkářský turnaj po vzoru soutěže v Mladém hlasateli a na konci roku tradiční městská hra (ve více městech) Hledáme Rychlé šípy.

Byla by škoda opomenout i divadelní představení. Kromě pokračování představení Ryhlé šípy ve Slováckém divadlu (v režii Roberta Bellana, mělo premiéru už v roce 2000) proběhly i dvě premiéry. Nejprve mělo 6. 11. 2021 premiéru představení Rychlé šípy (režie opět Robert Bellan) v Těšínském divadle (více na https://www.tdivadlo.cz/hra/rychle-sipy) a pak těsně před Vánoci 21. 12. 2021 proběhla ještě premiéra představení Hostina pro Jestřába v pražském Divadle Orfeus (režie Veronika Chruščová, více na https://www.orfeus.cz/repertoar/hostina-pro-jestraba-sdch). Co jsem měl zatím možnost zaregistrovat, tak odezva publika na obě představení je příznivá.

Na závěr bych si dovolil ještě jeden postřeh k tomuto roku. I v minulosti se dělo, že si kamarádi mezi sebou věnovali nějaký ten sběratelský foglarovský artefakt zcela nezištně. V posledním roce bych ale řekl, že se to dělo mnohem častěji a to i mezi nadšenci, kteří se třeba fyzicky ani nikdy neviděli. Děje se to i u mě; musím říct, že něco jsem letos dostal do sbírky darem nejméně od 10 lidí a sám se snažím o to víc jednat podobně. Je to zajímavý protipól výraznému zvýšení cen foglarovských artefaktů, které je možné poslední dva roky sledovat nejen na Aukru.

 

Chronologický přehled

V rámci tohoto přehledu nemonitoruji drobné počiny (pohlednice, kalendáříky a pod.) ani případné neupravené dotisky publikací (typicky je dělá Skautská nadace, ale jde většinou jen o označené rozšíření původního nákladu).

LEDEN

  • V polovině ledna bylo dokončeno nové číslo Bobří stopy (4/2020).

ÚNOR

  • Na konci měsíce vychází hlavní vydání Téma pro foglarovce č. 1 – Nálepky a postupně je zasíláno zájemcům. V nabídce bylo cca do června, náklad 120 ks (113 číslovaných) byl rozebrán během 4 měsíců.

BŘEZEN

  • 1. března 2021 nás bohužel po delší nemoci opustil Jura Stegbauer. Krátce na to zbylí členové redakce Sborníku nezávislých foglarovců ohlašují, že 9. číslo Sborníku bude jako pocta Jurovi vydáno (jen nepůjde do knižní distribuce, protože vydavatelem už nebude nakladatelství Ostrov).
  • 17. března 2021 proběhla u příležitosti uvedení knihy Rychlé šípy Jaroslava Foglara a Jana Fischera on-line beseda na téma Jak vznikalo nové vydání Rychlých šípů Jaroslava Foglara a Jana Fischera s Romanem Šantorou a Martinem Pecinou.
  • Ve stejný den byl spuštěn nový web s obchodem Skautské nadace. Pro tuto příležitost nadace připravila pro zájemce nové produkty, hlavně pak dřevěnou Truhlu pokladů Rychlých šípů a Sáček Mladého hlasatele plný kuliček (přesnou repliku). I přes vysokou cenu 2 300 Kč bylo všech 50 truhel prodáno za pouhých 10 hodin. V nabídce nadále zůstala jen Krabice pokladů, která obsahovala trochu méně sběratelských artefaktů (chybí tam hlavně orginály, kterých bylo omezené množství). Každopádně stojí za to připomenout, že součástí Truhly i Krabice bylo 2. vydání reprintu 39. čísla 6. ročníku Mladého hlasatele (z dílny Mildy Čepery a Honzy Machálka) - proti 1. vydání z nakladatelství Ostrov zde zmizel průvodní text a naopak přibyla nově nalezená stránka Klubovní pošty (číslo je tak více podobné původně zamýšlenému). Nabídku ještě doplňovala skládačka Létajícího kola Jana Tleskače.
  • Komiksovou cenu Muriel za rok 2020 za nejlepší scénář získal autor Džian Baban za scénář komiksu Rváčov (měsíc na to se objevil dotisk již dříve rozprodaného 1. vydání).
  • V druhé polovině března je distribuováno další číslo Bobří stopy (1/2021).

DUBEN

  • Petr Rýgr představuje další limitovanou sadu cínových figurek, tentokráte Vlastu, Haha-Bimbi a Podkovu. Mimochodem všechny limitované edice (RŠ, Bratrstvo i tato) jsou na konci letošního roku vyprodány a zůstává už jen možnost objednat jednotlivé figurky bez krabiček.
 

KVĚTEN

  • Ačkoli původní plánovaný náklad nově vydaných Rychlých šípů 3 000 ks byl nakonec navýšen na 5 000 ks, už v průběhu května byla kniha na trhu špatně dostupná a v přípravě byl první dotisk. Kniha vzbudila zasloužený zájem médií a i přes částečně uzavřená kamenná knihkupectví z důvodu pandemie covid-19 bylo zájemců dostatek.
  • Nadace představuje další publikace: opravený dotisk 19. vydání HOBŘ (opět v červené i zelené variantě), Tajemství Velkého Fonta Martina Peciny (tu už předtím vytiskl Martin Pecina ve vlastním vydání) a skládačku Bubliny. Mimo to se objevuje i Tlouštíkova miska.
  • V Albatrosu vychází dlouho očekávané Tajemství Velkého Vonta s ilustracemi Jirky Gruse.
  • Petr Minka vytvořil pro zájemce 110 číslovaných litografických tisků své ilustrace s názvem Široko. Litografie má rozměr 29,7 x 21 cm (papír 42 x 29,5 cm), 3 barvy (duplex tmavě šedá+černá+šedofialový podtisk), tisk Petr Korbelář.
  • V Teplicích byla 25. května 2021 otevřena výstava Rychlé šípy a další kreslená dobrodružství (probíhala až do 1. srpna 2021).

ČERVEN

  • Na začátku června vychází slibovaný 9. Sborník nezávislých foglarovců. Zájem o něj předčil očekávání a později (až na podzim) proto vznikl ještě menší dotisk (vizuálně se snadno odliší, jelikož je na něm opravena chyba v dvojitém zobrazení Jindrovy čepice na obálce).
  • Petr Rýgr přidává další cínové figurky do nabídky – Písklouna, Tlouštíka a Rychlonožku na lyžích. Více už jich pro rok 2021 nebude.
  • V sobotu 19. června 2021 se uskutečnilo tradiční setkání foglarovců ve Sluneční zátoce. Počasí vyšlo, jen bylo trochu smutné vidět Sluneční zátoku vykácenou (naštěstí ale znovu osázenou) po útoku kůrovce. Někteří lidé kritizují, že je v Zátoce hodně prodejních stánků, podle mě je to ale jen důsledek nadšeneckých projektů a předcházení posílání poštou. Nevidím na tom nic špatného.
  • Vychází 2. sešit Téma pro foglarovce – Grifin. Náklad 180 ks byl rozebrán zájemci do konce listopadu.
  • Milan Teslevič připravil pro zájemce v muzeu v Ledči pěknou sadu odznaků s hlavičkami RŠ.
  • Nadace doplnila nabídku o reprinty všech 3 variant Zápisníků 13. bobříků z roku 1941, reprint Našeho oddílu z Novoměstského zpravodaje a Naše tábory.
  • Milda Čepera s Romanem Šachem a Jirkou Filípkem vytvořili opravdu velice podařený třetí díl Života v poklusu v dobové imitaci původních dvou dílů ze Sokolu Silůvky z přelomu 80. a 90. let. Obsahem jsou články JF pro Svobodné slovo z 90. let. S ohledem na autorská práva byl náklad nicméně omezen pouze na zájmových 13 ks.
  • Vychází Bobří stopa 2/2021.

ČERVENEC

  • Na webu foglarovec.cz vzniká nová sekce Videogalerie. Je propojená na nový foglarovský YouTube kanál a jako první se zde objevuje sběratelské video představující jednotlivá vydání Hochů od Bobří řeky.
  • Josef Bláha – Řešetlák a Tomáš Studenovský vydali v nákladu 50 ks 2. vydání svého Slovníku autorů pro chlapce. Je výrazně rozšířený a doplněný o řadu nových fotografií.

SRPEN

  • Začátkem srpna nakladatel Václav Vávra představil 2. vydání knihy Svatopluka Hrnčíře Ostrov Uctívačů ginga a společně s ním i kalendář s celkem 13 ilustracemi Rychlých šípů rukou současných výtvarníků. Sto kusů z nákladu neslo i originální podpisy ilustrátorů a tato část byla prodána během několika málo hodin.
  • Na YouTube kanálu foglarovec.cz je nově video k Záhadě hlavolamu.
  • „Nenápadně“ vznikl neoznačený dotisk Posledního tajemství Jana T. od Jaroslava Velinského. Poznáte ho tak, že má lehce jiný rozměr, ale hlavně rovný hřbet (vydání z roku 2013 má kulatý).

ZÁŘÍ

  • 3. září 2021 byla otevřena pražská výstava Město jako přízrak. V jejím rámci je možné pořídit související předměty, hlavně pak herní plán pro využití v ulicích Prahy.
  • V prodeji už je 2. dotisk Rychlých šípů Foglar – Fischer z dílny Albatrosu.

ŘÍJEN

  • 1. října 2021 proběhlo odhalení pamětní desky Bohumila Konečného v Plzni a hned 2. října na tuto akci navázalo slavnostní otevření naučné stezky Bohumila Konečného u Liblína.
  • V sobotu 2. října 2021 proběhlo tradiční setkání skautských sběratelů (už XXX.) na tradičním místě – kulturním sále na Hlavním nádraží v Praze.
  • Milda Čepera, tentokráte ve spolupráci s Mirkem Škvárou připravili velice zdařilé ohlédnutí za „nevydáním“ knihy Náš oddíl. Vznikla tak opět malonákladová kniha v duchu vydání foglarovek v Olympii na konci 60. let, včetně obálky od Bohumila Konečného. Proti vydání z Nadace jde o obsahově podstatně širší publikaci v tvrdých deskách a s klasickým přebalem – velmi podrobně mapuje mnoho let pokusů JF o oficiální vydání knihy. Samizdat byl původně připraven k 50. výročí nevydání knihy Náš oddíl (podzim 2020), ale vlivem okolností (lockdowny, skluz tisku) vyšel až s ročním zpožděním...
  • Společnost Albi začala v licenci Skautské nadace nabízet KPZ Rychlých šípů a krabičky s hrami Rychlých šípů.
  • 13. října 2021 byla odhalena nová lavička Tajemná Řásnovka umístěná u pobočky Městské knihovny Praha v Korunní ulici.
  • V polovině října vychází Bobří stopa 3/2021.
  • 16. října 2021 proběhla 15. Valná hromada SPJF a současně zde byla odhalena Winogova kniha Ve stopách Rychlých šípů.

LISTOPAD

  • 2. listopadu 2021 proběhl v Olomouci křest Grifinovy knihy Třetí vzkříšení Junáka, kterou vydali olomoučtí skauti. Kniha vyšla ve slušném nákladu (1 000 ks) a většina je v oranžovém plátně. Dvacet kusů ale bylo vydáno v dárkové podobě ve žlutém plátně - tyto nebylo možné koupit a bylo je možné získat pouze darem (jde mimochodem o stejné provedení jako u Posledních stínadelských tajností z roku 2017).
  • 6. 11. 2021 proběhla premiéra představení Rychlé šípy (režie opět Robert Bellan) v Těšínském divadle.
  • Václav Vávra začal prodávat 2. vydání Pokladu Uctívačů ginga od Svatopluka Hrnčíře.
  • Skautská nadace JF doplnila do nabídku hru Pokladovka Rychlých šípů.
  • 13. listopadu vydala Dvojka velice zdařilý kalendář na rok 2022 obsahující řadu komiksů z historie Dvojky a mnoho dalšího.
  • Skautská nadace představila knížečku Klub zvídavých dětí a na podporu další lavičky nabídla signovaný tisk ilustrace z knihy Pod junáckou vlajkou.
  • K výstavě Město jako přízrak vzniká další foglarovská „placka“ – turistická známka (celkově je jich již přes 40).
 
  • Po čase vzniklo další video pro YouTube foglarovec.cz, tentokrát ukázky ke knize Když duben přichází.

PROSINEC

  • Nadace připravila další balíček, tentokráte speciálního signovaného ježka v kleci („Grusáka“) – byl vydán ve 13 kusech (desítky dalších byly pak v nabídce bez podpisu), signovanou ilustraci Jirky Gruse na podporu nově vznikající knihy Za oponou Stínadel a reprint Vánočních sešitů JF.
  • Ani nakladatelství Šošon nezahálelo a k již dříve vyrobené knize "Ilustrace Pavla Čecha ke knize Jaroslava Foglara Chata v Jezerní kotlině" (první verze vyšla v květnu, 104 stran, obsahuje kompletní ilustrační doprovod Pavla Čecha, spolu s nepoužitými ilustracemi a variantami, náklad 15 kusů, formát A4 v matné pevné vazbě) přibývá i "Obrázky Jen Tak - Rychlošípácký speciál". Kniha obsahuje drobné kresby Pavla Čecha s rychlošípáckou tématikou, ať už z různých deníků, kronik a zápisníků, tak volnou tvorbu pro potěšení kamarádů (první verze vyšla v září, formát 24 x 24 cm, pevná vazba v matných deskách, 76 stran, náklad 10 kusů). Vánočním překvapením pak byl ještě "Svět Jaroslava Foglara v obrazech Pavla Čecha" (60 stran, matné pevné desky, formát A4, náklad 5 kusů). Kniha obsahuje obrazy Pavla Čecha s foglarovskou tématikou, známý obraz mapy Stínadel rozdělený na jednotlivé díly a dva krátké komiksy - Zjevení a Nepolapitelný Širokko.
  • Albatros na poslední chvíli přidal na vánoční trh odkládané vydání Pod junáckou vlajkou.
  • 21. 12. 2021 proběhla premiéra představení Hostina pro Jestřába v pražském Divadle Orfeus.
 
Doplnili byste něco k tomuto roku? Budu rád za váš příspěvek níže.
 
M.

—————

Zpět


P.S. Zvažuji i tištěnou verzi ročenky s vyobrazením sbírkových novinek podobně jako u Téma pro foglarovce. Časem by z toho mohla být pěkná série. Byl by o takovou podobu zájem? Dejte mi vědět (asi jich moc dělat nebudu, tohle je opravdu jen pro nadšence).

 

EDIT 12. 3. 2022: Tištěná verze ročenky je hotová, bližší info k ní je na samostatné stránce. S ohledem na zájem je náklad obdobný sešitům Téma pro foglarovce.

EDIT 27. 4. 2022: Tištěná verze ročenky je již rozebrána. Kdo si ji u mě rezervoval a zatím nedošlo na předání, má ji u mě samozřejmě schovanou, případní další zájemci už ale musí počkat na Ročenku 2022.


Anketa

Byl by zájem o tištěnou verzi Ročenky?

Ano, měl bych zájem (ozvu se)
(60)
85%

Asi bych se rozhodl až podle toho, jak bude vypadat
(5)
7%

Ne, stačí to takto online
(6)
8%

Celkový počet hlasů: 71


Diskusní téma: Foglarovská ROČENKA 2021

Datum: 26.02.2022

Vložil: Jarda V.

Titulek: Díky

Určitě bych měl zájem

—————

Datum: 22.02.2022

Vložil: Petr Vaněček

Titulek: Ročenka

Tištěná ročenka má význam právě nyní, když jsou různé artefakty v malonákladech.

—————

Datum: 17.02.2022

Vložil: Pavel Šíma- Sokol

Titulek: ... p.s.

.. o ročenku bych měl samozřejmě také velký zájem - jak píšeš, časem by z nich byla hezká sbírka :-) Pavel

—————

Datum: 17.02.2022

Vložil: Pavel Šíma - Sokol

Titulek: děkuji

Moc díky Martine za podrobný přehled novinek, stránky děláš moc hezky a vždy se těším na novinky od Tebe. Pavel

—————

Datum: 12.02.2022

Vložil: Roman Liščák

Titulek: Díky, paráda

Děkuji moc za podobné aktivity, smekám pomyslný klobouk a těším se na tištěnou verzi.

—————

Datum: 29.12.2021

Vložil: Mirek Hromádka

Titulek: Foglarovský duch

Výborně vytvořený přehled. Máš v těchto přehledech, Martine, určitě hodně práce a času věnovaného návštěvám. Podobně se snaží uvádět přehled „Vyšlo od roku 2018...." na Bohouškovi můj jmenovec, či přesněji příjmenovec Krizmen - Tomáš Hromádka. Ale tištěná ročenka, to tu ještě nebylo. Jestřábovi by se tento nápad určitě líbil.. A opravdu věřím, že se nevytratil „Foglarovský duch" jak se Milda zmiňuje....

—————

Datum: 28.12.2021

Vložil: Roman

Titulek: Díky

Je to výborné!!!! Jednoduché, výstižné, úplné a pěkné shrnutí celého roku. Tištěná verze by byla moc bezva! Podobně jako časopisy nebo sborníky - dá se kdykoli vzít do ruky a číst. Díky a přeju všechno dobré!

—————

Datum: 28.12.2021

Vložil: Petr

Titulek: Echo pošlu dál

Výborně!
Já ještě oslovím další kluky, kteří zatím o počinu tištěné ročenky neví, jistě bude zájem v širších řadách, to je zcela nepochybné! P

—————

Datum: 28.12.2021

Vložil: M.

Titulek: Díky všem za reakce

Díky moc za reakce, vždycky potěší, že to nedělám jen pro sebe. :-)

Zájemci o tištěnou verzi zjevně jsou a mě samotného to láká, tak to asi zkusím... (náklad ještě uvidíme, zatím se ozvalo cca 15 lidí)

—————

Datum: 31.12.2021

Vložil: Petr Šir

Titulek: Re: Díky všem za reakce

Ahoj Martine, perfektní práce, ostatně jako vždy. Určitě bych mel zajem o tištěnou verzi ročenky 2021 ohledně díla J.F. Jen tak dal. Petr

—————