Foglarovská ROČENKA 2022

23.12.2022 18:28

Poslední aktualizace 25.2.2023 18:00

 

Už minulý rok 2021 byl foglarovsky velmi bohatý. A to jsme ještě nevěděli, že rok následující bude ještě citelně bohatší. Dokonce bych řekl, že jsme v historii tak rušný foglarovský rok nezažili.

Celkově se aktivní foglarovská komunita v posledních letech pěkně rozrostla a letos tento trend pokračoval. Příčin bude více: jednak do důchodového věku došli stále velmi aktivní mladí skauti ze šedesátých let a pak do „sběratelského věku“ kolem čtyřicítky dospěli i skauti ze začátku let devadesátých. Do toho je velmi aktivní Skautská nadace JF, Albatros dále vydává knihy JF a na Facebooku je početná foglarovská skupina. Své určitě udělala i dostupnost technologií; vydat vlastní knihu v pár desítkách kusů je dnes možné i za akceptovatelných finančních podmínek. Řada lidí tak může přispět něčím vlastním. Dokonce se objevily zajímavé výtvarné počiny, jako třeba plakát k neexistujícímu filmu Když Duben přichází (autora se mi bohužel nepodařilo vypátrat).

V průběhu roku se objevovalo mnoho často několikastránkových foglarovských článků v online i tištěných veřejných (i celostátních) médiích. Foglar je i z pohledu veřejnosti atraktivní téma. Podobně jsme se dočkali řady foglarovských pořadů v televizi, vesměs tedy opakování Záhady hlavolamu nebo starších dokumentů.

Válka na Ukrajině, zahájená Ruskem 24. 2. 2022, měla vliv i na foglarovské dění. Většina foglarovců se snažila Ukrajinu a uprchlíky (hlavně ty dětské) podporovat (benefičními projekty nebo třeba RŠ přeloženými do ukrajinštiny), objevili se ale i takoví, kterým to bylo z nějakých příčin trnem v oku.

Skautská nadace JF slavila 20. výročí a v rámci oslav proběhly i připomínkové akce. Jedna v Praze (jízda historickou tramvají a následné setkání spolupracovníků) a jedna v Brně (divadelní představení). Skautská nadace JF dále zakoupila kompletní autorská práva po Janu Fischerovi, platná do roku 2030, kdy uplyne 70 let od smrti Jana Fischera, a tím dojde k uvolnění jeho autorských práv.

Přes léto proběhla výstava 100 let českého komiksu v Moravském zemském muzeu v Brně. Obsahovala řadu originálů a mezi nimi i dva příběhy RŠ – jeden od Marko Čermáka a jeden od Jana Fischera. Skoro souběžně proběhla také výstava v Regionálním muzeu v Litomyšli pod názvem Čtení pod lavici. Mezi prezentovanými exponáty zde byly například i časopisy Mladý hlasatel nebo Junák. Hned po prázdninách proběhla i dvouměsíční výstava Století Jaroslava Foglara v Ústí nad Orlicí. Nebyly to ale jediné akce tohoto typu. Až do začátku září probíhala loni otevřená fenomenální výstava Město jako přízrak / Pražské inspirace Jaroslava Foglara v Muzeu města Prahy (Dům U Zlatého prstenu) s řadou komentovaných akcí i doprovodnými hrami. Na podzim pak byla v Plzni otevřena výstava v Západočeské galerii pod názvem Linky komiksu. Rychlé šípy zde opět měly své zastoupení a tentokrát vznikl i čtyřdílný katalog.

V kulturním světě bylo možné nejen navštěvovat výstavy, rušná byla také divadelní scéna. Kromě představení Rychlé šípy v nastudování Těšínského divadla, které proběhlo na oslavu výročí Skautské nadace JF (a probíhalo i mimo tuto oslavu), proběhly na konci roku i premiéry. Nejprve v rámci akce Noc divadel (19. 11.) předvedlo divadlo Orfeus (společně s již známou Hostinou pro Jestřába) představení s názvem Rychlé šípy hledají východisko (scénické čtení, jednorázové představení). Dále proběhla v Praze premiéra loutkového představení Rychlé šípy a později v Brně představení Dobrodružství v Zemi nikoho. Vše se skvělými ohlasy.

Napříč republikou existuje několik skupin nadšenců, které se více či méně pravidelně schází a jejichž aktivity mají vliv (nejen malonákladovými publikacemi) i na zbytek foglarovského světa. Kromě již tradičních, jako je brněnské SPJF a jeho Pražská pobočka, ale i Akademie JF kolem Slávka Janova v Praze, sem patří i „kluby“ kolem Zdeňka Chlubného a Pavla Čecha v Brně (existuje dlouho, ale teprve nedávno se začala více ukazovat navenek) nebo relativně nedávno zformovaná skupina Foglarovci sobě. Tyto skupiny kromě interních akcí vytváří i vlastní (nejen) publikace, které také najdete v této ročence (v omezeném nákladu jsou občas dostupné i pro „nečleny“). Vydavatelské ambice má do budoucna i velká skupina kolem Aleše Durčáka ve Štramberku, takže se jistě je na co těšit.

Když už jsme u brněnské skupiny kolem Zdeňka Chlubného, bude asi dobré zmínit i počínání nakladatelství Šošon. Nechme okolnosti jeho fungování vysvětlit přímo jeho „ředitele“: „Nakladatelství Šošon vzniklo v roce 2018 za účelem vydání první knihy Pavla Čecha O klukovi, která nikdy nevyšla, a mně to bylo dlouhé roky líto. Jelikož se za tu dobu tisk fotoknih značně posunul, konečně přišla ta chvíle a kniha v originálním formátu A3 byla na světě! No a pak jsem si řekl, že když už znám Pavla od školních lavic, tak ho budu takto knižně mapovat dál. Jelikož tato myšlenka vznikla v naší oblíbené hospůdce U Šošona, odtud název nakladatelství! V tomto podniku se také přijímají další osobní objednávky od kamarádů, které tu a tam některý titul zaujme. Žádná distribuce ani objednávky tedy skutečně nejsou možné, navíc jsem trochu jak ten dědeček z Cimrmanovy Hospody Na mýtince. Celý život jsem chtěl mít nakladatelství, ale nechtěl jsem nikomu knihy prodávat! Tímto se všem potencionálním zájemcům předem omlouvám!“ Dodejme, že pro potřeby ročenky jsou monitorovány pouze knihy tematicky spojené s JF, s nákladem nad pět kusů a alespoň nějakou distribucí foglarovcům i mimo Brno.

Facebooková skupina s názvem Jaroslav Foglar a foglarovky nadále v počtu příznivců vyrostla, byť jen lehce nad hranici 9 400 (řada lidí skupinu dobrovolně nebo nedobrovolně opustila). Aktivní přispěvatelé se ale změnili; někteří původní se stáhli nebo jsou méně aktivní, protože jim nestálo za to srážet se s trolly. Hlavně pak témata související s válkou na Ukrajině byla velmi třaskavá. Příspěvky jsou tak více všeobecné a málokdy jdou v tématu do hloubky.

Možností setkání bylo v roce 2022 opravdu hodně. Kromě různých soukromých návštěv nebo schůzek foglarovských skupin proběhlo během roku šest víkendových setkání pořádaných Alešem Durčákem ve Štramberku (jde primárně o burianovskou skupinu, ale s výrazným přesahem do dalších oblastí zájmů včetně JF), tradiční červnové setkání ve Sluneční zátoce, řada přednášek nebo komentovaných prohlídek na výstavě Město jako přízrak, již zmíněné výroční setkání příznivců Skautské nadace JF v Praze, ale i opět podařené druhé setkání příznivců díla Bohumila Konečného – Bimby v Plzni a u soutoku Střely s Berounkou. Samostatnou kapitolou jsou pak již tradiční setkání u rodného domu JF u příležitosti jeho narozenin (letos zvlášť hojně navštívené) a setkání u pamětního kamene na potoce Mastníku připomínajícího Tábor na Bobří řece 1929 a Tábor smůly 1930 (letos se konalo podesáté, setkání organizují členové skautského střediska Úsvit Votice a členové Pražské pobočky SPJF). Proběhly i besedy (např. v únoru s Josefem Červinkou – Grifinem ve Vyškově nebo vzpomínková dvojkařská v květnu v Památníku národního písemnictví, kterou provázeli Jaroslav Čvančara – Jáček a Michal Beránek – Michal), oficiální křty nových knih (např. 2. dílu RŠ nebo knihy Tleskač), tradiční podzimní skautská burza v Praze, vernisáže výstav, premiéry divadelních představení, Večer světel atd. Bylo toho tolik, že snad nemůže být nikdo, kdo by akce zvládl všechny.

Bohužel se setkáváním souvisí i to, že s některými foglarovci už se sejít nepůjde. Postupně nás opustili (v požehnaném věku) dvojkař Jan Pavlásek – Song (98), spisovatel Vlastislav Toman – Hadži (92) nebo fotograf František Dostál (84).

Množství různých publikací a jiných počinů bylo obdivuhodné. V rámci ročenky monitoruji kompletní aktivity Skautské nadace JF, Albatrosu a další počiny vydávané s autorskými právy (např. Albi, figurky betlemáře Petra Rýgra atd.). Vyšel i dlouho očekávaný soubor příběhů Rychlých šípů autorské dvojice Dubský-Zeman, krásný katalog k výstavě Město jako přízrak nebo řada publikací z nakladatelství Václava Vávry. Objevila se opět i řada malonákladových publikací, které rozvíjí dílo JF (některé bez autorských práv, takže v minimálním nákladu – přesto hodné zaznamenání).

O drtivé většině uvedených témat po celý rok opět neúnavně informoval online foglarovský magazín Bohoušek.cz (více než 250 článků!). Neuvěřitelná výdrž.

Výrazný nárůst cen energií (nejen plynu a elektřiny) a vůbec blížící se nejistota ohledně dalšího ekonomického vývoje v zemi nutí řadu foglarovců přemýšlet, co si mohou dovolit do sbírky pořídit. Na druhou stranu to na základě řady indicií vypadá, že bohatý přísun dalších foglarovských počinů neustane ani na začátku roku 2023. Už teď je nahlášeno autorské vydání 6. dílu Stínadel od Josefa Červinky – Grifina (Stopa vede do Stínadel) nebo vydání komiksu RŠ od Vlastimila Tomana – Ácka v SPJF. Skautská nadace také jistě něco chystá, kvůli dlouhé účasti Martina Peciny v televizní kuchařské soutěži MasterChef (a jeho následnému vítězství v ní) od ní moc novinek v druhém pololetí nebylo. Máme se tedy opět na co těšit.

V rámci tohoto přehledu nemonitoruji drobné počiny (pohlednice, kalendáříky apod.) ani případné neupravené dotisky publikací (typicky je dělá Skautská nadace, ale jde většinou jen o označené rozšíření původního nákladu).

 

LEDEN

  • Hned 4. 1. došlo konečně k naskladnění Zkázy Jezerní kotliny, která měla být původně vydána ještě na podzim loňského roku. Epidemie odkládání vydávání knih zasáhla i ji.
  • 10. 1. se dostala do prodeje audiokniha Tajemství Velkého Vonta z produkce Albatrosu.
  • 30. 1. Jiří Šedivý – Rubik zveřejnil na Facebooku balíček tří foglarovských fontů (rs Fischer, rs Cermak, Nadpisy). Všechny tři fonty jsou volně k použití.

ÚNOR

  • 10. 2. proběhla ve Vyškově beseda s Grifinem pořádaná Knihovnou Karla Dvořáčka.
  • V první polovině února byla představena vědecká práce Foglar v nás: Záhada hlav a lomu autorů Ivo Jiráska, Jiřího Němce a Richarda Macků, vydaná Masarykovou univerzitou v nákladu 500 kusů. V tiráži je nicméně uveden rok vydání 2021. Náklad byl rozebrán do května.
  • V polovině února vyšlo poslední, 4. číslo Bobří stopy z ročníku 2021.
  • 24. 2. bylo spuštěno předplatné Skautské nadace na čtyři sešity Rychlých šípů, které mají v průběhu roku vyjít v Albatrosu. Bonusem a lákadlem k předplatnému u Nadace je box na tyto sešity navíc, který v běžné distribuci nebude (uzávěrka objednávek je k poslednímu březnu).
  • V neděli 27. 2. ve věku 98 let zemřel poslední pamětník táboření Dvojky ve Sluneční zátoce Jan Pavlásek – Song.

BŘEZEN

  • Rychlé šípy 33: Oficiální prodej začal v sobotu 5. 3. na velkém skautském semináři Trignis v Praze. Prezentace a křest byly 17. března v Praze na Kampě. Kolem vydání bylo velké „haló“, Slávek Janov byl komunikací úplně zahlcen a řada (zvláště mimopražských) zájemců tak byla kvůli avizovanému omezenému nákladu značně nervózní, zda se na ně dostane. Nakonec se myslím dostalo na každého zájemce a náklad byl doprodáván až do druhé poloviny června. Ještě v září bylo v aukci rozděleno posledních 33 výtisků i se speciálním pamětním listem. Současně s vydáním Karel Zeman uvolnil k prodeji i originály příběhů a většina jich rychle našla zájemce.
  • Začátkem měsíce byl spuštěn prodej 2. vydání Majáku Uctívačů ginga Svatopluka Hrnčíře z nakladatelství Václav Vávra.
  • V polovině března byla představena Ročenka foglarovce 2021 v tištěné podobě.
  • 17. 3. proběhlo slavnostní uvedení do provozu nově přemístěné lavičky JF k Záhadě hlavolamu (Rybárna na Kampě).
  • 20. 3., v první jarní den, představil Petr Rýgr další sadu cínových postaviček, tentokrát tábořícího Mirka Dušína s Jarkou Metelkou a Potápníka s totemem.
  • Na konci března uvolnila Skautská nadace do prodeje 2. variantu Truhly Rychlých šípů, tentokrát s vypálenou pěticí RŠ. Oproti loňské verzi tato byla prodávána jen s menším dárečkem a nabídka čítala cca 50 kusů. Vyprodáno bylo během pár dnů, ale později se v nabídce objevily další. Současně přibyla i větší varianta Tlouštíkovy misky a již 4. dotisk Deníku Jana Tleskače (jeho náklad už tak přesáhl 1 250 kusů!).
  • 27. 3. bylo zveřejněno další video na Foglarovec.cz – tentokrát k Mladému hlasateli.
  • V posledních březnových dnech byla představena objemná publikace k výstavě Město jako přízrak. Její oficiální křest proběhl až 9. 5.
  • Březnové datum stihla i kniha Nové příběhy Malého boha a Kruana: život s Ábíčkem Vlastislava Tomana (vydal Albatros). Na první pohled vypadá jako komiksové příběhy slavného seriálu z ABC, ale kromě komiksu najdete v této knize i 2. tištěné vydání knihy Můj život s abc – ábíčkem, kterou poprvé vydalo nakladatelství Ostrov v roce 2005. V obsahu je tak mnoho vzpomínek na JF.

DUBEN

  • V první polovině měsíce byla dána do nabídky dvě trička Rychlých šípů od Albi ve žlutém a červeném provedení se dvěma potisky. Dostupné velikosti M, L a XL (tzn. dospělácké). Už celé pololetí není dostupná KPZ a čeká se na novou dodávku v červnu.
  • V druhé polovině měsíce Albi přidalo na každého člena RŠ jeden hlavolam (pro každého jiný), takže celkem pět samostatně prodávaných krabiček.
  • Petr Rýgr představil novou cínovou postavičku, tentokrát JF ve skautském kroji. V prodeji zatím není, šlo o zakázku pro Skautskou nadaci JF.
  • Skautská nadace JF na konci dubna dodala do prodeje dalších 75 kusů truhel RŠ, které byly v březnu rychle vyprodány. Sebrala tak překupníkům vítr z plachet.
  • 25. 4. byla oficiálně uvedena do prodeje audio verze Tajemné Řásnovky od Albatrosu.

KVĚTEN

  • 3. 5. se dostal do prodeje Strach nad Bobří řekou z Albatrosu.
  • 4. 5. pustila Skautská nadace do prodeje omezený počet (28 kusů) autorských tisků ilustrace Ticha762 ke Strachu nad Bobří řekou na podporu vytvoření lavičky k této knize.
  • 10. 5. představila Skautská nadace další produkt, tentokrát model klubovny. K němu pak byl přikládán reprint brožury JF o klubovnách Dvojky, původně vydané v době 2. světové války. Reprint o 20 stranách má rozměry 48 x 68 mm. Zároveň se jedná o nejmenší oficiální vydání textu psaného JF. Vydáno v limitovaném nákladu 100 kusů.
  • 11. 5. zemřel v 92 letech Vlastislav Toman – Hadži, dlouholetý šéfredaktor časopisu ABC, autor mnoha komiksů jako Strážci, Dobrodružství Malého boha atd. Další z pravidelných účastníků setkání ve Sluneční zátoce bude bohužel už chybět.
  • Před polovinou května se v knihkupectvích objevila nová vydání Hochů od Bobří řeky (21.) a Záhady hlavolamu (11.). Oboje z Albatrosu, označené v tiráži, ale kromě tiráže a ISBN se od dotisků předchozího vydání neliší. Albatros prostě po několika letech dotisků označil další náklad jako nové vydání.
  • 15. 5. proběhla v Praze oslava 20. výročí založení Skautské nadace JF. V rámci oslav se bylo možné projet historickou tramvají ve dvou jízdách trvajících cca hodinu a čtvrt (komentář během jízdy poskytl Roman Šantora – Bobo). Každý účastník získal stylovou jízdenku a k tomu výroční Tam-Tam (brožuru shrnující aktivity Nadace za 20 let). Partneři a spolupracovníci Nadace se pak ještě zúčastnili slavnostního setkání v krásném prostoru Písecké brány.
  • Desková hra Třináct bobříků od Libora Čermáka byla poskytnuta ke stažení v PDF (16. 5. odkaz zveřejnil Bohoušek.cz ve zprávě o 136. schůzce/kolegiu Akademie Jaroslava Foglara z 11. 5.).
  • V polovině května se ke čtenářům dostala Bobří stopa 1/22.
  • 17. 5. se objevila na Bohouškovi informace o vydání 10. Sborníku nezávislých foglarovců, jako tradičně s možností objednávky u Luboše Trkovského.
  • 19. 5. oficiálně vychází 1. číslo sešitového vydání RŠ z Albatrosu (červené). Je vydáno trochu s předstihem proti plánu, což zaskočilo Skautskou nadaci, jelikož slíbené boxy byly ještě ve výrobě. Předplatitelé tak dostali toto první číslo trochu se zpožděním (rozeslání proběhlo až koncem května). Současně byl Nadací nabídnut i nákup samotného boxu a 370 předplacených boxů tak bylo doplněno o dalších 100 kusů prodávaných samostatně (celkově tak bylo k dispozici 470 kusů).
  • 19. 5. byl představen jeden z dárkových předmětů Předsednictví České republiky v EU pro rok 2022, který dostala na starosti produkce originálních českých hlavolamů RADEMIC PUZZLES, – jak jinak, Ježek v kleci s popisem: „Pro tento účel byli upraveni, jako jedna z verzí, Ježci ze dřeva do barev české trikolóry. Horní podstava je bílá, spodní modrá a kulička ježka červená. Vrchní podstava je opatřena laserovým gravírem heraldiky českého lva a nápisem CZECH REPUBLIC. Na modrém víčku je pak označení produkce z důvodu jednoznačnosti a originality tohoto hlavolamu. Ježek je umístěn v sáčku a v elegantní hnědé kraftové krabičce.“
  • V druhé polovině května byl při příležitosti akce Špacír (100 km po Beskydech během 24 hodin) vydán výtisk Rychlé šípy špacírují s pěti parodovanými příběhy RŠ.
  • Na konci května bylo Nadací vytvořeno deset kusů věrných replik časopisu 65 úžasných dobrodružství RŠ z Mladého hlasatele. Důvodem byl požadavek filmařů pro natáčení amerického filmu Lucky man (pro scény z období Protektorátu Čechy a Morava). Potřebovali pro natáčení pět kusů, druhá polovina nákladu pak byla určena pro spolupracovníky Nadace jako dárky. Rozměr 18,5 x 26,5 cm (originál měl 18,8 x 26,3 cm).

ČERVEN

  • 8. 6. bylo představeno nakladatelstvím Václav Vávra první souborné vydání komiksové Stínadelské trilogie. Vyšla ve dvou provedeních lišících se ilustrací na obálce a barvou textu: žlutá (⅔ celkového nákladu) a červená (⅓ celkového nákladu). Mimochodem jde o ilustrace, které Marko Čermák tvořil během velikonočních svátků. S vydáním ve formátu A4 byl avizován i limitovaný náklad „proužkového“ vydání s měkkou vazbou a boxem (tentokrát barevné provedení, náklad omezen na 500 kusů) s citelně vyšší cenou 1 990 Kč.
  • Současně se Stínadelskou trilogií nabídl Václav Vávra i samostatný knižní box na jím dříve vydanou trilogii Svatopluka Hrnčíře Ostrov Uctívačů ginga, Poklad Uctívačů ginga a Maják Uctívačů ginga.
  • Na Světě knihy v Praze bylo 9. 6. představeno 2. vydání Kreslených seriálů z časopisu Junák z let 1945–1948 z nakladatelství Josef Vybíral. Zatímco v 1. vydání se žádný komiks JF neobjevil, pro druhé vydání bylo získáno povolení na vytištění Medvědí družiny. Přední deska knihy je nicméně shodná v obou vydáních, proto je třeba být při nákupu pozorný (nejsnadnější je podívat se na zadní potah desek, jestli tam Medvědí družina je uvedena, nebo ne).
  • Pro další připomínku si dovolím citovat Bohouška: „U příležitosti osmdesátého výročí tragického osudu Lidic se do této středočeské obce vyhlazené 10. 6. 1942 nacisty symbolicky vrátila vlajka tamního Klubu Mladého hlasatele Strážci černých lesů. Napodobenina vlajky byla zhotovena, dopravena a umístěna redakcí foglarovského magazínu Bohoušek tam, kam nejvíc patří – do míst, kde se v říjnu 1939 započal odehrávat dětský klubovní příběh, aby byl za několik málo let přerván zlovůlí válečných zločinců...“ Dodejme, že jako připomínku rozdával kamarádům Petr Molka – Best 30 kusů replik vlaječek tohoto klubu (rozměr 15 x 9 cm).
  • 13. 6. Skautská nadace představila a uvolnila do prodeje cínovou figurku JF z dílny Petra Rýgra (postavička patří k ostatním Petrem nabízeným na webu rychlosipak.cz, ale je dostupná pouze v Nadaci) a Stínadelský skicák Jana Fischera v plátěné tašce s potiskem.
  • Tradiční setkání foglarovců 18. 6. ve Sluneční zátoce proběhlo v přátelské atmosféře a počasí také nezůstalo pozadu. O tom, nakolik jsou foglarovci ve Sluneční zátoce vítanými hosty, můžeme polemizovat už delší dobu, ale letos se to projevilo více než v minulých letech (pravděpodobně kvůli neúčasti Miloše Vraspíra – Bobra, který komunikaci s provozovatelem areálu dlouhodobě držel v únosných mezích). Každopádně kromě účasti mnoha známých tváří jsme se dočkali i řady sbírkových novinek. Byl zde poprvé k dispozici box s proužkovým vydáním komiksové verze Stínadelské trilogie, 3. sešit Témat pro foglarovce – Silůvky, ale také nové číslo Bobří stopy – 2/2022 od SPJF. SPJF přivezlo i Rychlé šípy v ukrajinštině (100 prodejných kusů zaplatilo zbylý náklad, který byl určený pro rozdávání ukrajinským dětem). Nebyl to první projekt na podporu Ukrajiny spojený s RŠ, už v březnu nabídl Eda Pazourek – Zlaťák sadu malých placek s hlavičkami RŠ v barvách Ukrajiny (vydáno s autorskými právy) a celou platbu za ně poslal na účet Českého červeného kříže. Ale byl to první velký projekt na podporu ukrajinských uprchlíků a rusofilům to pochopitelně nebylo po chuti.
  • V posledních letech se ve Sluneční zátoce objevují i milá překvapení v podobě malonákladových sbírkových kousků. Jeden byl z tradiční dílny trojice Milda-Šachíno-Jeep a tentokrát šlo o krásnou brožovanou knížku Něco pro naše hochy a děvčata s podtitulem Sloupky pro České slovo z let 1943–44, kterou vydali v nákladu 20 kusů a opět rozdávali zdarma kamarádům. Překvapením pak byla i sada kostek RŠ (tradičního hlavolamu), precizně Láďou Vitáskem laserem vypálených a ručně barvených. Jedná se pravděpodobně o dosud nejpropracovanější verzi tohoto hlavolamu, která vznikla opět jako dárek ve 13 kusech.
  • Ve Sluneční zátoce se potkají i kamarádi, kteří se jinak vídají vzácně. Stejně tak tomu bylo u setkání klubu Foglarovci sobě. Při příležitosti tohoto setkání vyšel zajímavý klubovní časopis NNCV č. 1, který obsahuje na 32 stranách řadu veřejně málo známých textů JF a dalších souvisejících materiálů. Nejen z důvodů autorských práv vzniklo jen 13 sešitů s různými barvami obálek (celkem 6 barev).
  • Stejný den jako setkání ve Sluneční zátoce, ale se startem až odpoledne ve 14 hodin proběhlo i setkání bývalých členů oddílu Sokolík v Silůvkách (otevřené návštěvám z veřejnosti). Kromě legend, jako je Jaromír Hron, bylo možné prohlédnout si i klubovnu tohoto slavného oddílu a užít velmi pohodovou atmosféru setkání. Poprvé zde byla představena vzpomínková kniha Příběh skautingu v Silůvkách od roku 1945 do současnosti, kterou se povedlo dostat z tiskárny pouhé dva dny před akcí. Obsáhlá vzpomínková kniha, vydaná v nákladu 400 kusů, je určena hlavně bývalým i současným členům oddílu, ale výrazný prostor tam má i foglarovské téma. Se sešitem Téma pro foglarovce č. 3 se překrývá jen částečně; Téma jde ve foglarovské části hlouběji a naopak podstatně stručněji obsahuje historii oddílu. Obě tyto publikace nicméně spojuje Radek Neužil – Radýsek, bez kterého by ani jedna nevznikla.

ČERVENEC

  • Hned první červencový den nabídl Petr Minka další ze svých litografií na foglarovské téma.
  • Stejně jako loni na výročí 115 let od narození JF bylo zveřejněno další sběratelské video na foglarovec.cz, tentokrát ke knize Přístav volá. YouTube kanál foglarovec.cz zaznamenal za první rok 60 zájemců o pravidelný odběr a více než 2 500 zhlédnutí čtyř postupně vytvořených videí.
  • Ke 115. výročí narození Jaroslava Foglara –Jestřába připravil Ivan Vápenka – Iva obálku s personalizovanou známkou (fotka je z roku 1987 u Jestřába v klubovně, kde slavil osmdesátiny, a portrét na obálce nakreslil Milan Teslevič).
  • Ke stejnému výročí vznikl přítisk na R-nálepku České pošty (realizováno na poště Praha 3, PSČ 130 00) s textem JAROSLAV FOGLAR spisovatel a skautský vůdce 115. výročí narození 1907 ‒ 6. 7. ‒ 2022 a s obrázkem skautské lilie. R-nálepka v počtu 480 kusů byla používána od 4. 7. 2022 do spotřebování. Přítisk na cennou nálepku APOST s textem JAROSLAV FOGLAR 115 byl pak používán od 4. do 17. 7. 2022.
  • Kamil Podlaha nabídl v polovině července 30 kusů oddílových katalogů s historickými oddílovými výrobky souvisejícími s JF (hlavně nášivky, ale i plakáty, odznaky a další). Již dříve byl jeden katalog vydán, ale tento má více než 160 stran a brožovanou vazbu.
  • V polovině července se dostala k prvním čtenářům podařená sběratelská verze knihy Stínadla se bouří od Albatrosu.
  • Ve druhé polovině července nabídla společnost Hardnix sběratelský tisk Burianova kvaše Rikitana u stanu z kobesovských vydání Hochů od Bobří řeky. K dispozici bylo 22 kusů špičkového tisku ve formátu A2 a 77 kusů levnějšího plakátu ve formátu A1. Projekt má zajištěna autorská práva po Zdeňku Burianovi a zaměřuje se na vysoce kvalitní limitované reprodukce nejen jeho díla. Současně byla nabídnuta i reprodukce malby Mirka Pospíšila použité na obálku Bobří stopy 3/2021 na plátno – v nabídce bylo 20 kusů s tím, že každý je autorem originálně podepsaný a očíslovaný.
  • 24. 7. bylo na YouTube kanálu foglarovec.cz zveřejněno video ke knize Stínadla se bouří. Během jediného dne bylo přehráno 210krát.

SRPEN

  • Měsíc po nabídce oddílového katalogu nabídl Kamil Podlaha samostatný Katalog látkových výšivek s Rychlými šípy a těmi, kteří se kolem nich točili. Katalog tentokrát zpracoval Ivan Vápenka a vzniklo 50 kusů.

ZÁŘÍ

  • 7. 9. byla distribuována mezi kamarády nová kniha nakladatelství Šošon pod názvem Stínadlář. Pod tímto názvem se skrývalo 15 limitovaných výtisků knihy (se dvěma variantami desek) formátu A4 o 140 stranách plných skic, rozpracovaných ilustrací a náčrtů Jirky Gruse vzniklých během tvorby stínadelské trilogie pro vydání v Albatrosu. Dále vznikly ještě tři autorské výtisky, z nichž jeden byl pak v říjnu prodán spolu se třemi skicami Jirky Gruse na podporu 2. vydání ukrajinského sešitu RŠ vydaného SPJF.
  • Albatros začátkem září vydal 2. sešit Rychlé šípy, tentokrát ve žluté barvě.
  • Před polovinou měsíce přišlo nakladatelství Václav Vávra s nabídkou druhého setu tisků ilustrací Marko Čermáka ve formátu A3, tentokrát jich set obsahuje 14.
  • 28. 9. proběhla druhá akce k oslavám 20. výročí založení Skautské nadace JF v Brně ve formě představení Rychlé šípy v nastudování Těšínského divadla. Kromě upraveného 2. vydání Tam-Tamu bylo možné odnést si pamětní vstupenku.
  • Koncem září Albi nabídlo plechový hrnek s motivem z Rychlých šípů.
  • Na konci září byla nakladatelstvím Václav Vávra ohlášena možnost předprodeje proužkového vydání komiksu Chata v Jezerní kotlině (v kartonovém pouzdru zvlášť černobílé a barevné provedení). Dostat se mělo na všechny, kteří si komiks objednají a zaplatí do konce října.
  • U Václava Vávry vzniklo i 100 kusů číslovaných a Marko Čermákem podepsaných vydání souborného proužkového vydání Stínadelské trilogie (tj. vše v jedné knize v pevné vazbě s kartonem).

ŘÍJEN

  • 6. 10. byl oficiálně v Albatrosu vydán 2. díl RŠ (červená kniha) a 13. 10. proběhla v Praze u této příležitosti autogramiáda. Původně se poprvé v historii měli sejít dva oficiální ilustrátoři RŠ pod jednou střechou (Marko Čermák a Jiří Grus), bohužel Jirka onemocněl a nakonec na akci nemohl dorazit.
  • 13. 10. byla při příležitosti pražského křtu červené knihy Rychlé šípy představena i nová kniha nakladatelství Šošon Stínadelský svět Jiřího Gruse. Kniha ve formátu A3 obsahuje 28 stran malířovy volné tvorby inspirované motivy ze stínadelské trilogie JF. Náklad byl limitovaný osmi kusy.
  • V sobotu 15. 10. proběhlo pokračování skvělé loňské akce Krajem Bohumila Konečného 2, dopoledne v Plzni (u Bimbova rodného domu a pak v jeho reálném gymnáziu, kde bylo možné po mnoha letech veřejně vidět originál Kulometné roty a školní tabla) a po obědě pak v kempu Kobylka u Liblína, kde je umístěna Bimbova naučná stezka. Akce se nesla v duchu Bimbovy Velké knihy komiksů vydané v precizním provedení, a i přes lehkou nepřízeň počasí se opět vyvedla. Na knize se kromě Jana Hosnedla a Filipa Konečného podílel i Jaroslav Čvančara – Jáček a beseda s ním tak otevírala i mnohá foglarovská témata. Neověřené informace mluví o celkovém nákladu cca 1 300 kusů a z toho 300 v červené variantě, která byla určena jako poděkování za sponzorský příspěvek uhrazený před vydáním knihy. Do 100 červených knih pak byl přidán i speciální číslovaný grafický list podepsaný Filipem Konečným. Ke druhému křtu knihy došlo na setkání příznivců díla Zdeňka Buriana ve Štramberku 5. 11. a třetí křest proběhl 8. prosince v Západočeské galerii v Plzni.
  • V druhé polovině října vydal Kamil Podlaha v rámci oddílového časopisu Maják – Vpřed! katalog Ivana Vápenky na téma JF a filatelie.
  • V říjnu vydalo město Lázně Bělohrad jako přílohu svého zpravodaje Bělohradské listy samostatný sešit Vzpomínky Svatopluka Hrnčíře v nákladu 450 kusů. Na 74 stranách je zde pokryto dětství a mládí tohoto spisovatele, více už bohužel napsáno nebylo.
  • Přední znalec Foglarova díla, badatel a sběratel Ivan Vápenka poskytl redakci serveru Bohoušek.cz řadu foglarovských materiálů. Tyto materiály Bohoušek postupně zveřejňuje na svých stránkách jako e-knihy (formát pdf a prostřednictvím Scribd). Prozatím vyšly 29. 10. Foglarovská filatelie (53 stran, 14,3 MB) a 26. 11. Moje soukromá síň slávy (106 stran, 49,9 MB).
  • Na konci října konečně vyšel v Albatrosu i dlouho očekávaný román Tleskač od Davida Jana Žáka. Křest proběhl 8. 12. ve Skautském institutu v Praze.

LISTOPAD

  • 20. 11. se uskutečnila v Chodovské tvrzi v Praze premiéra loutkového představení Rychlé šípy. Loutkové zpracování komiksů Jaroslava Foglara se střídá s činoherními scénami a vše je podkresleno osobitou autorskou hudbou divadla KAKÁ.
  • V polovině listopadu pustila Olympia do světa vzpomínkovou brožuru pod názvem Dobrodruh z Václaváku. Jde o vzpomínky na Václava Junka z pera jeho syna.
  • Petr Minka dokončil koncem listopadu svou litografii na téma Záhada hlavolamu a v počtu 110 signovaných a číslovaných kusů ji začal rozesílat zájemcům. Provedení přibližně odpovídá loňské litografii se Širokkem.
  • V posledních listopadových dnech bylo ze SPJF rozesíláno další číslo Bobří stopy, tentokrát 3/2022.
  • 30. 11. byl dostupný 3. (modrý) sešit Rychlých šípů z Albatrosu.

PROSINEC

  • 5. 12. zemřel ve věku 84 let uznávaný amatérský fotograf a foglarovec František Dostál, mimo jiné autor slavného souboru fotografií JF píšícího Strach nad Bobří řekou v zahradě Kajetánka.
  • K připomenutí letošního 20. výročí vzniku Skautské nadace JF vznikl přítisk na R-nálepku České pošty (realizováno na poště Praha 1, PSČ 110 00) s textem Skautská nadace Jaroslava Foglara dvacet let činnosti 2002–2022 a obrázkem výročního loga. R-nálepka v počtu 480 kusů byla používána od 5. 12. do spotřebování.
  • 7. 12. nabídla Skautská nadace zájemcům polštář s potiskem příběhu RŠ (Rychlonožka v říši snů).
  • 10. 12. v 15:30 hodin uvedlo v premiéře brněnské divadlo POLÁRKA hru na motivy knihy Jaroslava Foglara Dobrodružství v Zemi nikoho v režii Filipa Nuckollse.
  • V polovině prosince vydal Kamil Podlaha další číslo oddílového časopisu Maják Vpřed!, tentokrát obsahující rozsáhlý text a obrazovou dokumentaci Ivana Vápenky Síň slávy Rychlých šípů.
  • U příležitosti tradiční brněnské vánoční klubovní schůzky (16. 12.) vydalo nakladatelství Šošon knihu Pavel Čech – Ilustrace ke knize Chata v Jezerní kotlině Jaroslava Foglara. Má rozměr A3, 60 stran a náklad opět limitovaný osmi kusy. Obsahuje výběr z ilustrací ke knize a dále rovněž pro tuto knihu Vratislavem Hnátkem speciálně nafocené a upravené fotografie obrazu Mapy Stínadel od Pavla Čecha.
  • Od 16. 12. je v prodeji další model ježka v kleci z dílny RADEMIC PUZZLES, tentokrát pod názvem Mystic.
  • Těsně před Vánocemi stihl Václav Vávra dokončit proužkové vydání Chaty v Jezerní kotlině, které bylo možné objednat do konce října. Řada foglarovců tak měla předčasného Ježíška. Zájemcům šlo nakonec 500 kusů (náklad byl lehce vyšší o autorské a povinné výtisky).
 
M.
------
 
EDIT 1.4.2023: Na stránce Ročenky najdete informace k tištěné verzi včetně toho, zda je možné aktuální sešit ještě objednat nebo už ne...

—————

Zpět


Diskusní téma: Foglarovská ROČENKA 2022

Datum: 17.02.2023

Vložil: František

Titulek: Chata v JK

Ahoj Martine.
Jsi si jistý důvěryhodností informace o nákladu Chaty v JK proužky?
Je zvláštní, že ji Vávra stále prodává na Aukru za původní cenu.
Už jich takto prodal desítky.
Mě psal, že náklad byl stejný jako u Stínadelské trilogie proužky.
Ale ta se vyprodala za několik hodin.
A nemyslím že by o Chatu byl menší zájem.
Je možné, že Vávra záměrně nemluví pravdu,?
Nebo dotisk?
Jaký máš na to názor?

—————

Datum: 18.02.2023

Vložil: MartinI

Titulek: Re: Chata v JK

Náklad se uvádí ten oficiální. Vydavatel ale vždy dělá nějaký "přesah" nad tento náklad, který slouží jako autorské výtisky. Část obvykle zůstává nakladateli, aby měl na případné reklamace a podobně. Přesný počet takového přesahu nákladu už se neuvádí (může jít klidně o větší desítky kusů).

—————

Datum: 04.02.2023

Vložil: Martin N.

Titulek: Albatros, Toman, Vápenka

Ahoj Martine, krásná práce, dovolím si pár upřesnění a případné doplnění. Už se těším na papírové vydání. M.

1. (leden) Podle webu Albatrosu vyšla audiokniha Tajemství Velkého Vonta 10. 1. 2022. (Na obalu je nesprávně uveden rok vydání 2020.)
2. (březen) Nevím, jak se počítají papírová a elektronická vydání titulu Můj život s abc – ábíčkem (nebo co je uvedeno v knize Nové příběhy Malého...). V roce 2015 ji pouze v elektronické (rozšířené) verzi vydalo nakladatelství V letu - Petra Švecová (v tiráži se píše: druhé vydání, elektronické první; 296 s.; ISBN (PDF) 978-80-87791-27-1; ISBN (ePub) 978-80-87791-28-8; ISBN (mobi) 978-80-87791-29-5).
3. (říjen) Přední znalec Foglarova díla, badatel a sběratel Ivan Vápenka poskytl redakci Bohouška řadu foglarovských materiálů. Tyto materiály Bohoušek postupně zveřejňuje na svých stránkách jako e-knihy (formát pdf a prostřednictvím Scribd). Prozatím vyšly 29. 10. 2022 Foglarovská filatelie (53 stran, 14,3 MB), 26. 11. 2022 Moje soukromá síň slávy (106 stran, 49,9 MB).

—————

Datum: 06.02.2023

Vložil: Martin N.

Titulek: Re: Albatros, Toman, Vápenka

4. (květen) Deskovou hru představil Libor Čermák akademikům 11. 5. 2022, Bohoušek zveřejnil 16. 5. 2022.

—————

Datum: 10.02.2023

Vložil: Martin N.

Titulek: Re: Albatros, Toman, Vápenka

Ještě jsem si v květnu všiml formulace "136. schůzce Kolegia JF" správně asi "136. schůzce (kolegiu) Akademie Jaroslava Foglara".

—————

Datum: 25.02.2023

Vložil: MartinI

Titulek: Re: Re: Albatros, Toman, Vápenka

Díky moc, pokusil jsem se vše zapracovat.

—————

Datum: 04.01.2023

Vložil: Karel

Titulek: Malonákladovky

Ahoj Martine
Ročenka je vynikající a věřím,že sebere
hodně času a úsilí.
Ale nelíbí se mě, že uvádí i malé soukromé náklady knížeček , časopísků a jiných věcí.
Je od tebe pěkné, že chceš monitorovat
všechno co se děje a bylo vydáno, ale
můj názor je : vydávat jen oficiální vydání !!!
Protože vydání, která nemají šanci ( alespoň nějakou šanci ) se dostat do rukou širší veřejnosti hochů a děvčat,
tak nenaplňují Jestřábův odkaz...
To si tedy musel uvádět ostatní kluby,party a sdružení co si vydávají jen tak něco pro sebe v počtu třeba 2 - 3 kusů...

—————

Datum: 04.01.2023

Vložil: Karel

Titulek: Re: Malonákladovky

Oprava :
To by jsi tedy musel také uvádět i ostatní...

—————

Datum: 05.01.2023

Vložil: MartinI

Titulek: Re: Malonákladovky

Ahoj a díky moc za reakci (každé si vážím). Tuhle otázku jsem si položil už před loňským vydáním ročenky a odpovědi se zatím držím. Zařazuji tyto položky:
1) Kompletní tvorbu Skautské nadace a Albatrosu, literární tvorbu SPJF.
2) Produkty vzniklé na základě uhrazených autorských práv (proto sem letos patří i hlavičky RŠ na plackách Edy Pazourka nebo postavičky Petra Rýgra nebo produkty Albi).
3) Příbuznou literaturu s podstatnou tematickou částí o JF a souvisejících tématech (tzn. ne jen 2-3 stránky z 200 stránkové knihy).
4) Malonákladovou tvorbu (mimo pohlednice, kalendáříky, placky atd.), která přesáhla alespoň 5 kusů, obsah je zásadně foglarovský (tj. ne jen 2-3 strany) a je na ní znát značné úsilí autora (tj. nevzniklo to za jeden dva večery). Ideálně by měla mít šanci dostat se i mimo komunitu vzniku, ale není to striktní podmínkou. Informace o takové položce se ke mně samozřejmě musí taky nějak dostat (nemusím ji nutně vlastnit, ale minimálně více fotek bych rád viděl, abych to mohl posoudit).

Chápu, že bod 4 se nemusí každému zamlouvat a jeho definice je i trochu vágní, ale nechal jsem si prostě možnost rozhodnout, kde to úsilí vidím a kde už ne. Za mě všechny tyto položky naopak naplňují Jestřábův odkaz a v určitém pohledu možná i víc, než ty oficiální, které jsou třeba i dělané s ohledem na komerční zájmy. Malonákladovky vždy vznikají z čistého fandovství, autorem jsou dotované (minimálně prací) a často zpracovávají téma, které by "masově" vyjít ani nemohlo. Chápu, že se nedostane výtisk na každého, ale neznamená to, že by se k tomu dostat nedalo (mslím i mimo komunitu vzniku). Znám více sběratelů, kteří vlastní nějakou šošonovku nebo i Mildovy věci (byť kvůli autorským právům vznikají bohužel jen v pár kusech). Je to podle mě navíc odkaz do budoucna, kdy se někdo k takovému výtisku může dostat a v ročence pak najde k němu další informace (bez zařazení by třeba nevěděl vůbec nic).

—————

Datum: 02.01.2023

Vložil: František

Titulek: Chata v JK

Ahoj. Je známo kolik byl náklad Chaty v JK proužky?
Byl to limit, ale kolik ks?
Nikde zo nemohu dohledat..
Diky.

—————