Stínadelské příběhy v 1. vydáních

22.12.2020 09:44

Všichni nadšenci už určitě ví, že jsme se po mnoha letech teď v prosinci dočkali 1. knižního vydání Grifinova Poselství ze Stínadel. Jelikož jsem se na něm trochu podílel, mám z toho samozřejmě radost o to větší. Říkal jsem si, čím tuto událost oslavit i zde na Foglarovci. Nakonec mě svým příspěvkem inspiroval Pavel Konvička na foglarovské facebookové skupině. Dal k sobě jednotlivá vydání stínadelských příběhů, včetně příběhů Kidova a Grifinových. Už když jsem to viděl, napadlo mě, že by to mohlo vypadat pěkně v 1. vydáních.

Pak jsem si uvědomil, že jsem možná jediný, kdo tu fotku může udělat kompletně a od toho byl už jen krůček k tomu, aby opravdu vznikla:

 Obrázek ve větším rozlišení

 

1. Jaroslav Foglar: Záhada hlavolamu, 1941

Slavná obálka Jana Fischera. Román byl dostupný ještě dříve v časopiseckém vydání (formou vkládané přílohy včetně originálních desek) v Mladém hlasateli, ale toto vydání nakladatelství Jan Kobes bylo první knižní.

 

2. Jaroslav Foglar: Stínadla se bouří, 1950

Tady se dotýkáme jisté slabiny v bibliografii Jaroslava Foglara. I zde na webu máme zobrazenou variantu označenou jako "Vkládaná příloha - dovazba" (hlavním poznávacím znamením je chybějící "3" na hřbetu a černá barva hřbetu). Šlo o svázaný zbytek neprodaných složek vkládaných do časopisu Vpřed a není tak počítána do knižních vydání. Jenže třeba páté vydání Hochů od Bobří řeky vzniklo vlastně úplně stejně (svázáním neprodaných sešitků a prodejem jako komplet) a přesto je označeno jako regulérní knižní vydání. Uvědomuji si, že jsme zde na tenkém ledě (ať z jedné nebo druhé strany), přesto jsem si dovolil mezi 1. vydání zařadit tuto variantu (mimo jiné i proto, že je vídaná mnohem méně a v této společnosti knih jí to tak více sluší :-) ).

DOPLNĚNO 6. 1. 2021:

Tak jsem dostal za uši od Luboše Trkovského, že si dovoluji pochybovat o 5. vydání Hochů od Bobří řeky. :-) Doplnil to důležitou informací, kterou jsem nevěděl a rád ji zde tedy doplňuji i pro ostatní: 5. vydání HOBŘ bylo jako korektní vydání označeno proto, že bylo jako vydání domluveno mezi Kobesem a JF (bylo tedy se souhlasem JF, technické řešení vydání už v tom není podstatné). Oproti tomu o dovázání zbylých složek Stínadel a jejich prodeji JF nevěděl a zjistil to až tak, že mu je někdo přinesl k podpisu (proběhlo to tedy za jeho zády, bez jeho souhlasu). Tím tedy můžeme tuto otázku považovat za uzavřenou. Informace lze ověřit v PNP.

 

3. Jaroslav Foglar: Tajemství Velkého Vonta, 1986

I zde jsme trochu na tenkém ledě, jelikož jde o zahraniční vydání z nakladatelství Obrys/Kontur v Německu (nicméně v češtině). Opět jsem volil vzácnější knihu, jinak bychom museli ještě diskutovat, zda použít trilogii Dobrodružství v temných uličkách nebo samostatné vydání v Olympii.

 

4. Jaroslav Velinský: Poslední tajemství Jana T., 2002

Další velmi vzácné a málo vídané vydání, o kterém jsem více psal v samostatném článku. Pořád o něm hodně lidí neví a myslí si, že vydání z Basetu bylo první. Nebylo. :-)

 

5. Josef Červinka: Poselství ze Stínadel, 2020

Dlouho předlouho čekala tato kniha na regulérní 1. knižní vydání. Celých 40 let. Ostatně o celé její historii a dění kolem ní si můžete přečíst v jejím obsáhlém doslovu. Myslím, že jde o historii bohatou i zajímavou zároveň. První Grifinovy autogramy mají v této knize datum 14.12.2020, což je datum, kdy dorazily autorské výtisky.

 

6. Josef Červinka: Poslední stínadelské tajnosti, 2017

Zatím vyšla jen v omezeném autorském nákladu 135 ks a její další vydání u Albatrosu stojí a padá s komerčním úspěchem Poselství ze Stínadel. Nezbývá, než si tedy na další vydání počkat.

 

Badatelsky jistě není tento článek žádným přínosem, jde spíš o potěchu oka a takové netradiční přání všeho dobrého do nového roku. :-)

 

M.

—————

Zpět


Diskusní téma: Stínadelské příběhy v 1. vydáních

Datum: 25.03.2023

Vložil: Mic

Titulek: Poselství ze Stínadel

Zdravím. Bude dotisk Poselství ze Stínadel?

—————

Datum: 02.04.2023

Vložil: MartinI

Titulek: Re: Poselství ze Stínadel

Pokud vím, tak nebude.

—————

Datum: 09.03.2023

Vložil: Hostimil Schmiedl

Titulek: Stopa vede do Stínadel

Tak tohle mi uniklo, nebude dotisk nebo ještě někde k dispozici.

—————

Datum: 11.03.2023

Vložil: Martini

Titulek: Re: Stopa vede do Stínadel

Dotisk urcite nebude, ale spolu uz to mame vyresene. :-)

—————

Datum: 24.02.2023

Vložil: Krabat

Titulek: Posledni Stinadelské tajnosti

Vydá knihu nekdo jiný? Kdž ji Albatros odmitl?Kniha byla málonákladová ,nebo dotisk?Dik za odpověď.

—————

Datum: 05.03.2023

Vložil: Martini

Titulek: Re: Posledni Stinadelské tajnosti

Nejaka jednani zacinaji, ale obratem to urcite nebude. Dotisk ve stejne podobe neplanuji.

—————

Datum: 09.11.2023

Vložil: Lada

Titulek: Re: Re: Posledni Stinadelské tajnosti

A bude kniha ještě vůbec někdy k mání? Už mi chybí jen tato. Mám všech 5 knih ale tu poslední ne a ne sehnat

—————

Datum: 04.05.2022

Vložil: Lenka Polzerová - Sluníčko

Titulek: Stopa?

Dobrý den, prosím, nevíte někdo, kde se dá sehnat nebo kdy vyjde, byť v malém nákladu 3. Grifitova kniha - Stopa vede do Stínadel? Jsem 53 let fanynkou pana Foglara a pan Grifit je jeho úžasný následovník!!! Mimochodem první kniha p. Foglara, s níž jsem se setkala byl Přístav volá a tatínek mi ji četl v mých 5-ti letech!!!Všechny Foglarovce srdečně zdraví jedna ujetá středoškolská kantorka, jejíž student si vytáhl u maturity Foglara a dostal výbornou, protože uměl vše i pozpátku.

—————

Datum: 11.05.2022

Vložil: M.

Titulek: Re: Stopa?

Pokud se neobjeví zásadní problém, Stopa by měla být do konce tohoto roku na světě.

—————

Datum: 20.09.2022

Vložil: Grifin

Titulek: Re: Stopa?

Stopa vede do Stínadel by měla vyjít ještě před koncem tohoto roku 2022. Možno objednat na jcgrifin@gmail.com

—————