Stínadelské příběhy v 1. vydáních

22.12.2020 09:44

Všichni nadšenci už určitě ví, že jsme se po mnoha letech teď v prosinci dočkali 1. knižního vydání Grifinova Poselství ze Stínadel. Jelikož jsem se na něm trochu podílel, mám z toho samozřejmě radost o to větší. Říkal jsem si, čím tuto událost oslavit i zde na Foglarovci. Nakonec mě svým příspěvkem inspiroval Pavel Konvička na foglarovské facebookové skupině. Dal k sobě jednotlivá vydání stínadelských příběhů, včetně příběhů Kidova a Grifinových. Už když jsem to viděl, napadlo mě, že by to mohlo vypadat pěkně v 1. vydáních.

Pak jsem si uvědomil, že jsem možná jediný, kdo tu fotku může udělat kompletně a od toho byl už jen krůček k tomu, aby opravdu vznikla:

 Obrázek ve větším rozlišení

 

1. Jaroslav Foglar: Záhada hlavolamu, 1941

Slavná obálka Jana Fischera. Román byl dostupný ještě dříve v časopiseckém vydání (formou vkládané přílohy včetně originálních desek) v Mladém hlasateli, ale toto vydání nakladatelství Jan Kobes bylo první knižní.

 

2. Jaroslav Foglar: Stínadla se bouří, 1950

Tady se dotýkáme jisté slabiny v bibliografii Jaroslava Foglara. I zde na webu máme zobrazenou variantu označenou jako "Vkládaná příloha - dovazba" (hlavním poznávacím znamením je chybějící "3" na hřbetu a černá barva hřbetu). Šlo o svázaný zbytek neprodaných složek vkládaných do časopisu Vpřed a není tak počítána do knižních vydání. Jenže třeba páté vydání Hochů od Bobří řeky vzniklo vlastně úplně stejně (svázáním neprodaných sešitků a prodejem jako komplet) a přesto je označeno jako regulérní knižní vydání. Uvědomuji si, že jsme zde na tenkém ledě (ať z jedné nebo druhé strany), přesto jsem si dovolil mezi 1. vydání zařadit tuto variantu (mimo jiné i proto, že je vídaná mnohem méně a v této společnosti knih jí to tak více sluší :-) ).

DOPLNĚNO 6. 1. 2021:

Tak jsem dostal za uši od Luboše Trkovského, že si dovoluji pochybovat o 5. vydání Hochů od Bobří řeky. :-) Doplnil to důležitou informací, kterou jsem nevěděl a rád ji zde tedy doplňuji i pro ostatní: 5. vydání HOBŘ bylo jako korektní vydání označeno proto, že bylo jako vydání domluveno mezi Kobesem a JF (bylo tedy se souhlasem JF, technické řešení vydání už v tom není podstatné). Oproti tomu o dovázání zbylých složek Stínadel a jejich prodeji JF nevěděl a zjistil to až tak, že mu je někdo přinesl k podpisu (proběhlo to tedy za jeho zády, bez jeho souhlasu). Tím tedy můžeme tuto otázku považovat za uzavřenou. Informace lze ověřit v PNP.

 

3. Jaroslav Foglar: Tajemství Velkého Vonta, 1986

I zde jsme trochu na tenkém ledě, jelikož jde o zahraniční vydání z nakladatelství Obrys/Kontur v Německu (nicméně v češtině). Opět jsem volil vzácnější knihu, jinak bychom museli ještě diskutovat, zda použít trilogii Dobrodružství v temných uličkách nebo samostatné vydání v Olympii.

 

4. Jaroslav Velinský: Poslední tajemství Jana T., 2002

Další velmi vzácné a málo vídané vydání, o kterém jsem více psal v samostatném článku. Pořád o něm hodně lidí neví a myslí si, že vydání z Basetu bylo první. Nebylo. :-)

 

5. Josef Červinka: Poselství ze Stínadel, 2020

Dlouho předlouho čekala tato kniha na regulérní 1. knižní vydání. Celých 40 let. Ostatně o celé její historii a dění kolem ní si můžete přečíst v jejím obsáhlém doslovu. Myslím, že jde o historii bohatou i zajímavou zároveň. První Grifinovy autogramy mají v této knize datum 14.12.2020, což je datum, kdy dorazily autorské výtisky.

 

6. Josef Červinka: Poslední stínadelské tajnosti, 2017

Zatím vyšla jen v omezeném autorském nákladu 135 ks a její další vydání u Albatrosu stojí a padá s komerčním úspěchem Poselství ze Stínadel. Nezbývá, než si tedy na další vydání počkat.

 

Badatelsky jistě není tento článek žádným přínosem, jde spíš o potěchu oka a takové netradiční přání všeho dobrého do nového roku. :-)

 

M.

—————

Zpět


Diskusní téma: Stínadelské příběhy v 1. vydáních

Datum: 12.01.2021

Vložil: Milan

Titulek: A co poslední díl Stínadelské trilogie od Griffina ?

Dobrý podvečer. V doslovu k Poselství je uvedeno, že Červinka napsal ještě jeden díl jeho Stínadelské trilogie a to Stopa vede do Stínadel - 2018. Je o knize známé něco bližšího ? Vydána, byť i omezeném nákladu, asi zřejmě nebyla. Stopu po ní jsem zatím nezachytil. Četl ji někdo ? Pokusí se jí někdo vydat ? Děkuji. Milan

—————

Datum: 16.01.2021

Vložil: M.

Titulek: Re: A co poslední díl Stínadelské trilogie od Griffina ?

Stopa vede do Stínadel zatím nebyla zveřejněna a četlo ji tak 10 lidí - nějakým způsobem propojených s Grifinem. Další osud knihy není v tuhle chvíli úplně jasný, možná se podaří nějaké malonákladové vydání, ale nelze to zatím předjímat. Pro větší vydání má přednostní rozhodnutí o vydání Albatros, jelikož na to má smlouvu se Skautskou nadací JF.

—————

Datum: 27.12.2020

Vložil: Mirek

Titulek: Tenký led!

Hola hola!
Souhlasím, že to té "Vpřeďácké" variantě na fotce víc sluší, ale tím že soudruhům v roce 1950 bylo líto vyhodit zbytky složek přeci nevzniklo první knižní vydání.
To je podle mne i lexikonu z roku 1970.
Jak říká Jára Cimrman, nemusí se nám to líbit, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak jediné co s tím můžeme udělat! Ale jestli se ti to tak líbí, tak si to tak nech, prát se kvůli tomu s tebou nebudu, když tak zápasit!

—————

Datum: 28.12.2020

Vložil: M.

Titulek: Re: Tenký led!

Myslím si, že soudruzi by nejraději viděli zbylé složky spíše ve sběru a to, že vznikly nové desky (dokonce s upravenou ilustrací) svědčí spíše o tom, že to někdo opravdu vydat chtěl (a měl na to odvahu). Ale souhlasím s tím, že považovat to za knižní vydání je hodně na hraně, spíš za ní. Upozorňuji spíše na nejednotnost v metodice, protože 5. vydání HOBŘ je podle mě stejný příběh. Jen se to tam víc hodilo, protože JF ohlásil Mladé frontě po válce, že má nové vydání označit jako 8., tak se řešilo, kde najít ty označené jako 5. - 7. :-)

—————

Datum: 29.12.2020

Vložil: Mirek

Titulek: Re: Re: Tenký led!

Co mají soudruzi raději než maminku!? No přeci devizi!

—————

Datum: 26.12.2020

Vložil: Milda

Titulek: PF

Ty ses teda rozjel, sekáš ty články jak Baťa cvičky :) Ale jen tak dál, dobrá práce a moc zajímavé čtení ;-)
Díky
Milda

—————

Datum: 23.12.2020

Vložil: Roman Šach - Šachíno

Titulek: Šťastné a Veselé

Děkuji za krásnou fotografii prvních Stínadelských vydání, to je opravdu luxusní obrázek "nejen" pro potěchu oka :-) První (oficiální) knižní vydání Poselství ze Stínadel, bylo dobře předvánočně "načasováno" :-) Martine, šťastné a veselé prožití svátků vánočních, přeji Ti hodně štěstí, pohody, klidu a pevného zdraví. V Nového roce 2021 se budu moc těšit na další zajímavé články. S poděkováním a přátelským pozdravem Roman Šach - Šachíno.

—————